Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  01.07.2022 15:17:00

Schodek státního rozpočtu se v červnu zmírnil (Komentář)

Podle dnes zveřejněných údajů Ministerstva financí stát do konce letošního června hospodařil s deficitem ve výši 183,0 mld. . Oproti loňskému roku je schodek nižší o 82,1 mld. , což odráží zejména vyšší daňové příjmy.  V menší míře se na meziročním snížení deficitu podepsaly i nižší výdaje, které letos již nezahrnují pandemické kompenzace. Stále předpokládáme, že deficit státního rozpočtu by letos mohl skončit v rozmezí 300-330 mld. , oproti původně schváleným 280 mld. .

Růst mezd, zaměstnanosti, ale i zvýšená inflace pomáhají rozpočtu k vyšším daňovým příjmům. Jejich celkový meziroční nárůst o 74,2 mld. souvisel zejména s vyšším inkasem DPH, DPPO, spotřebních daní a příspěvků na sociální zabezpečení. Za plánem pravděpodobně dále zaostává čerpání prostředků z EU, kde bylo do konce června vyčerpáno lehce přes 32 % celoročního plánu (loni to přitom touto dobou bylo 48 %).

Snížení výdajů (o 7,9 mld. ) bylo spojeno především s odezněním výplaty „pandemických“ kompenzací. Na neinvestičních transferech podnikatelům bylo loni do konce června vyplaceno více než 85 mld. (z toho téměř 49 mld. v souvislosti s „covidovými“ programy), přičemž letos to bylo 34,1 mld. . Naopak nárůst výdajů byl patrný v kapitole sociálních dávek, a to zejména v důsledku s valorizace starobních důchodů (+ 18,3 mld. ). Dočasné zvýšení platby za tzv. státní pojištěnce zvyšuje i transfery fondům zdravotního pojištění. To bude nicméně do značné míry ve druhé polovině roku kompenzováno opětovným snížení těchto plateb tak, aby v průměru zůstaly na úrovni roku 2021. Meziročně vyšší o 4,4 mld. byly i výdaje na obsluhu státního dluhu, na které bylo do konce června vynaloženo již 23 mld. . To je důsledkem rostoucích výnosů státních dluhopisů, což souvisí s vysokými inflačními tlaky, na které centrální banky reagují zvyšováním úrokových sazeb. Patrný byl také meziroční nárůst u kapitálových výdajů (+ 8,3 mld. ), mj. na dopravní infrastrukturu.

Deficit státního rozpočtu letos by letos mohl skončit pod 330 mld. . Vláda již avizovala, že v červenci představí novelu současného rozpočtu, který dosud pro letošek počítal se schodkem ve výši 280 mld. . Vzhledem k výraznému vlivu nových vládních diskrečních opatření na výdajové straně zejména v souvislosti s vysokými cenami energií, jejichž parametry však dosud nebyly definitivně schváleny, stále panuje ohledně letošního roku zvýšená nejistota. Na základě vyjádření představitelů vlády je nicméně pravděpodobné, že hospodaření státu letos nakonec skončí se schodkem pod 330 mld. . Vývoj ve zbytku roku je podle nás také silně podmíněn dalším hospodářským vývojem, okolo kterého v době války na Ukrajině identifikujeme značná rizika, mimo jiné v souvislosti s hrozbou zastavení dodávek ruského plynu do Evropy, které by vedlo nejen k odstávkám některých klíčových odvětví ekonomiky, ale vytvářelo i značný tlak na státní rozpočet.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.09.2023Schodek běžného účtu platební bilance se v červenci zmírnil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.08.2022Schodek státního rozpočtu se v červenci prohloubil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688