Na obnovu verejných budov pôjde z plánu obnovy 120 mil. eur

Na obnovu verejných, historických a pamiatkovo chránených budov pôjde z plánu obnovy 120 miliónov eur, a to z výzvy vyhlásenej 30. júna. Oznámil to v piatok minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
„Vo štvrtok (30. 6.) sme vyhlásili výzvu, ktorá je výzvou doslova a do písmena a je výzvou pre celé Slovensko. Je to výzva, ktorou sa snažíme zachrániť naše kultúrne dedičstvo a súčasne znížiť emisie, ktoré budovy produkujú, pretože budovy sú najväčším zdrojom emisií,“ spresnila rezortná štátna tajomníčka Katarína Bruncková.
Zdôraznila, že vyhlásená výzva má zlepšiť stavebno-technický stav verejných, historických a pamiatkovo chránených budov a súčasne zlepšiť ich energetickú hospodárnosť. „Máme ambíciu, aby sme obnovili minimálne 117.000 metrov štvorcových takýchto kultúrnych pamiatok,“ poznamenala.
„Ako už bolo uvedené, výzva ide vo výške 120 miliónov eur, avšak budeme pokračovať, keďže celková alokácia pre tento komponent plánu obnovy je 240 miliónov eur,“ priblížila.
Prvá výzva s možnosťou podávania žiadosti pôjde podľa štátnej tajomníčky od 1. augusta 2022 a bude ukončená, keď sa vyčerpajú prostriedky v sume 120 miliónov eur alebo najneskôr 31. decembra 2024. „Následne bude vyhlásená ďalšia výzva,“ doplnila. Prostriedky bude podľa nej možné poskytovať vo forme zálohových platieb, a to do výšky až 60 % hodnoty.
O podporu sa môžu podľa nej uchádzať predovšetkým štátne inštitúcie, inštitúcie naprieč celou samosprávou, či už mestá, obce, VÚC, verejnoprávne inštitúcie alebo nimi zriaďované podriadené organizácie. „Typickým príkladom môžu byť vysoké školy, budovy v správe ŽSR alebo iných rozpočtových organizácií,“ spresnila Bruncková s tým, že výzva nie je pre také typy budov, v ktorých sa prevádzkuje hospodárska činnosť.
Upozornila, že budova musí byť kultúrnou pamiatkou alebo budovou v pamiatkovej rezervácii či pamiatkovej zóne. Môže to byť však aj akákoľvek verejná budova, ktorá bola kolaudovaná, alebo je v katastri nehnuteľností zapísaná pred 1. januárom 1980.
„Hlavným cieľom výzvy okrem zachovania kultúrneho dedičstva budov, ktoré na Slovensku máme, je to, aby sa obnovou znížila ich energetická náročnosť. Tá musí klesnúť o minimálne 30 %. Na projekt je minimálna alokácia 200.000 eur, maximálna päť miliónov eur,“ dodala.
Uzavrela, že výhodou výzvy je, že ku dňu podania žiadosti nie je potrebné mať skončené verejné obstarávanie, keďže žiadatelia sú verejné subjekty.

Súvisiace články

Aktuálne správy