Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.07.2022 17:35:41

Atlanta věští pokles, akcie jsou naladěny trochu jinak

Poslední dobou jsem se tu více věnoval valuacím, dnes otočíme k druhému pilíři cen akcií, tedy k ziskům obchodovaných firem. Standardní cyklus vypadá následovně: Valuace vedou zisky, během boomu je předbíhají směrem nahoru, pak zase směrem dolů. Jak je tomu nyní? A co ukazuje model Fedu z Atlanty?

Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje změny v provozních maržích obchodovaných firem. Konsenzus počítá s tím, že po meziroční stagnaci se marže začnou zase zvedat. GS ale má model, který tvrdí, že budou naopak dál klesat, a to ne málo:
2
Zdroj: Twitter

Celkové zisky jsou dány maržemi a vývojem tržeb. Jak ukazuje druhý dnešní graf, konsenzus na straně zisků na akcii očekávaných pro letošní a příští rok začal obracet a dokonce se mírně snížil. V tomto ohledu tedy zatím učebnicový cyklus drží: Po propadu roku 2020 šly nahoru prudce násobky, zisky se záhy vydaly stejným směrem (což je vidět z druhého grafu). Korekce letošního roku valuace osekala (ale ne na nějaký extrém), nyní se zisky začínají přidávat:
3
Zdroj: Twitter

Druhý graf ale stále ukazuje, že ziskovost by měla meziročně růst – pro rok 2023 se čeká stále znatelně nad 240 dolary na akcii, pro rok letošní něco nad 220 dolary. Očekávání GS jsou zobrazena v třetím grafu, který jsem tu již ukazoval. Jsou níže než konsenzus, což by mělo být dáno tím, co jsme viděli v prvním grafu. Ale jak jsem uvedl, celkově se i zde stále čeká růst zisků na akcii:
4
Zdroj: Twitter

Situace je tedy následující: Na straně valuačních násobků tedy došlo ke znatelné korekci, ale z extrémně vysokých hodnot a valuace se tak v USA z historického hlediska nenachází nijak nízko. Očekávané zisky otáčí stejným směrem jako valuace, ale je stále daleko do toho, aby se čekaly meziroční poklesy. Ani na straně PE, ani na straně zisků tedy nevidím žádný příběh většího cyklického útlumu ekonomiky. O nějaké dlouhodobé stagnaci, kdy by se výrazně zhoršil poměr růstu a požadované návratnosti, nemluvě (viz i předchozí články z tohoto týdne).

Druhý graf mimochodem také ukazuje, že očekávání mohou nakonec skončit úplně jinde, než začala, zejména v letech vyšší nejistoty. Z posledního dnešního obrázku je pak zřejmé, že konsenzus týkající se růstu celé ekonomiky se začíná mírně zvedat, ale model Fedu z Atlanty hovoří o opačném směru ekonomické aktivity v druhém čtvrtletí. Které křivka bude nakonec směrodatnější pro další vývoj očekávaných zisků na akcii, se uvidí.
5
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688