Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  01.07.2022 18:38:13

Stock split překonává i světové indexy (Google, Amazon...)

Po Amazonu a Google dělí akcie i další společnosti. Sníží totiž cenu akcie a zvýší její dostupnost pro drobné investory.

Co je to stock split?

V souvislosti s nedávným stock splitem Amazonu a plánovaným stock splitem Googlu se tento pojem, který je na Pražské burze téměř neznámý, mohl dostat do povědomí mnoha investorů. Co tento stock split představuje a v čem spočívá? Prakticky se jedná o rozdělení akcií v předem stanoveném počtu na akcie nové. Obvyklý poměr pro stock split bývá 2 : 1, 3 : 1, 5 : 1 nebo – jako v případě Googlu a Amazonu – 20 : 1. V praxi lze však využít téměř jakýkoliv poměr.

Představme si průběh stock splitu prakticky.

 

 

Proč ke splitům akcií dochází? 

Pro zmíněné akcie Google a Amazon je tento krok logický – cena obou akcií se před stock splitem pohybovala okolo 2 250 dolarů (přibližně 52 000 ) za akcii.

Teoreticky by stock split akcií neměl mít přímý vliv na budoucí cenu akcie. Přesto však po stock splitu zpravidla dochází vlivem zvýšeného zájmu investorů k růstu hodnoty akcie. U blue chip akcií se stock split považuje za býčí signál – signál k nákupu akcie.

Vliv stock splitu dokazuje i graf, zpracovaný společností Bank of America. Na něm lze vidět průměrnou výkonnost indexu S&P 500 porovnanou s průměrným růstem akcie po splitu v horizontu 3, 6 a 12 měsíců. Ve všech třech horizontech splitovaná akcie překonává index, v ročním horizontu je rozdíl ve výkonnostech dokonce 16,3 %.

Které společnosti mají v plánu akcie dělit?

I u stock splitů se najde společnost, která vystupuje z řady. Společnost Berkshire Hathaway, založená světoznámým Warrenem Buffettem, nikdy nerozdělila svoje „A“ akcie. Hodnota jedné této akcie činí astronomických 403 150 dolarů, v přepočtu téměř 9,5 milionu . Tento přístup je vysvětlen exkluzivitou dané akcie, kdy společnost vysloveně nechce, aby tato akcie byla dostupná a likvidní. Pokud byste měli zájem o akcie Berkshiru a neměli 9,5 milionu , stále nemusíte zoufat. Na burze lze koupit „B“ akcie společnosti, která mají snížená hlasovací práva, ale stojí „přijatelnějších“ 268 dolarů – v přepočtu přes 6 000 .

Kromě již zmíněných stock splitů akcií Google a Amazon prošla stock splitem ještě kyberbezpečnostní společnost Fortinet (v poměru 5 : 1). Letos ještě čeká stock split akcie komerční platformy Shopify (v poměru 10 : 1) nebo výrobce herních konzolí Nintendo (v poměru 10 : 1). Jak již bylo zmíněno na začátku, stock split na Pražské burze je velmi ojedinělý jev. Naposledy proběhl v roce 2016 u Komerční banky, která tehdy dělila svoji akcii v poměru 5 : 1.

Filip Dvořáček

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688