Ceny ropy v piatok vzrástli a polepšili si aj za celý týždeň

Ceny ropy v piatok (16. 2.) vzrástli. Podporilo ich geopolitické napätie na Blízkom východe, ktoré viac ako vykompenzovalo prognózu Medzinárodnej agentúry pre energetiku o spomalení dopytu.

Najaktívnejšie obchodovaný kontrakt na americkú ropu WTI sa v piatok dostal 11-týždňové maximum. Marcový kontrakt si polepšil o 1,16 USD alebo o 1,40 % a uzavrel sa na 79,19 USD (73,54 eura) za barel (159 litrov). Aprílový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent stúpol o 61 centov alebo 0,74 % na 83,47 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň sa WTI posilnila približne o 3 % a Brent o viac ako 1 %.

Ceny čierneho zlata podporilo predovšetkým rastúce riziko širšieho konfliktu na Blízkom východe. Vo štvrtok (15. 2.) Hizballáh uviedol, že vypálil desiatky rakiet na severné izraelské mesto ako „predbežnú odpoveď“ na zabitie desiatich civilistov v južnom Libanone.

Reakcia trhu s ropou na správy z Blízkeho východu je mierna, uviedol analytik UBS Giovanni Staunovo. „Trh vidí, že ropa stále prúdi a narušenia sú len malé,“ povedal.

Viac o téme: Brent , cena ropy , dopyt , ropa , WTI

Súvisiace články

Aktuálne správy