Najdôležitejšie správy TASR zo svetovej ekonomiky

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 26. týždni 2022:

Moskva 27. júna (TASR) – Rusko sa dostalo do platobnej neschopnosti. Niektorí majitelia dlhopisov ruskej vlády totiž v pondelok uviedli, že nedostali úhradu úrokov, ktoré boli splatné už pred mesiacom. Tolerančné obdobie na úhradu uplynulo v nedeľu (26. 6.).

Brusel 27. júna (TASR) – Európska komisia (EK) predbežne schválila žiadosť Slovenska o prvú platbu v hodnote takmer 400 miliónov eur z Fondu obnovy a odolnosti.

Luxemburg 27. júna (TASR) – Ministri energetiky Európskej únie (EÚ) schválili, že zásobníky plynu v členských krajinách majú byť do začiatku najbližšej zimy naplnené minimálne na 80 %. Na svojom pondelkovom stretnutí v Luxemburgu formálne prijali príslušný návrh Európskej komisie (EK).

Paríž 27. júna (TASR) – Francúzsko pracuje na núdzovom energetickom pláne s cieľom zvládnuť prípadné výpadky v dodávkach zemného plynu z Ruska. Medzitým energetické spoločnosti vyzvali firmy a obyvateľov, aby energiami šetrili. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Budapešť 29. júna (TASR) – Maďarsko prijalo dekrét, ktorý vláde umožňuje prevziať dohľad nad strategicky dôležitými energetickými firmami a prevádzkovateľom plynovodnej siete FGSZ. Takáto situácia by mohla nastať v prípade núdze, ktorá vyžaduje zabezpečenie pokračovania dodávok.

Wiesbaden 29. júna (TASR) – Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku sa v júni mierne spomalilo na 7,6 % zo 7,9 %. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Moskva/Paríž/Helsinki 29. júna (TASR) – Francúzska spoločnosť Michelin oznámila, že odchádza z Ruska a svoje aktivity presunie do konca roka na ruský manažment. Následne odchod z Ruska oznámila fínska firma Nokian Tyres. Sú to prví západní výrobcovia pneumatík, ktorí oznámili odchod z ruského trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Viedeň 29. júna (TASR) – Aliancia OPEC+ zaostáva o viac ako pol miliardy barelov ropy za sľúbeným objemom ťažby, čo prehlbuje obavy o jej schopnosť vybalansovať ponuku a dopyt na globálnom trhu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Londýn 29. júna (TASR) – Ratingová agentúra S&P znížila prognózu rastu čínskej ekonomiky druhýkrát za dva mesiace. Protipandemické opatrenia podľa nej spomalili expanziu viac, než sa očakávalo. Takisto na pozadí vysokej inflácie počíta v druhej polovici roka so spomalením rozvíjajúcich sa ekonomík.

Londýn 30. júna (TASR) – Najznámejšia digitálna mena bitcoin si vo štvrtok pripísala ďalšie straty po stredajšom (29. 6.) boji o udržanie sa blízko hranice 20.000 USD. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Moskva 30. júna (TASR) – Ruský plynárenský koncern Gazprom oznámil, že z minuloročného zisku nevyplatí dividendy, prvýkrát od roku 1998. Krok spoločnosti sa odrazil na vývoji akcií, ktoré sa prepadli o viac než štvrtinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Peking/Toulouse 1. júla (TASR) – Aerolínie China Southern Airlines kúpia takmer stovku lietadiel od európskeho výrobcu Airbus. To znamená najväčšiu objednávku pre čínske aerolínie od začatia pandémie pred viac než dvomi rokmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Najväčšia čínska letecká spoločnosť z pohľadu počtu cestujúcich v piatok oznámila, že sa s Airbusom dohodla na kúpe 96 lietadiel A320neo. Európsky výrobca si tým výrazne posilní pozíciu na lukratívnom čínskom leteckom trhu.

Brusel 1. júla (TASR) – Európska únia doviezla v júni prvýkrát viac skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov než plynu cez plynovody z Ruska. Dôvodom bolo výrazné zníženie dodávok suroviny z Ruska do EÚ. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe správy serveru oilprice.com.

Luxemburg 1. júla (TASR) – Inflácia v eurozóne zrýchlila v júni na nový rekord 8,6 %, pod čo sa podpísal najmä ďalší rast cien energií. Vo svojom rýchlom odhade to v piatok uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy