Domů
Jaderné elektrárny
Po zprovoznění 6. bloku je elektrárna Hongyanhe největší čínskou jadernou elektrárnou
Čínská elektrárna Hongyanhe

Po zprovoznění 6. bloku je elektrárna Hongyanhe největší čínskou jadernou elektrárnou

Šestý blok čínské jaderné elektrárny Hongyanhe v provincii Liaoning vstoupil do komerčního provozu. Jedná se o druhý blok reaktoru ACPR-1000 postavený v rámci druhé fáze výstavby elektrárny.

23. června dokončil domácí tlakovodní reaktor o výkonu 1061 MWe sérii testů trvajících 168 hodin. Ačkoliv musí společnost CGN ještě získat potřebná povolení a dokumentaci, blok může být považován za komerčně provozovaný.

Výstavba celé elektrárny byla rozdělena do několika fází. První fáze výstavby zahrnovala 4 bloky tlakovodních reaktorů CPR-1000 a začala v srpnu 2009. První dva bloky vstoupily do komerčního provozu v letech 2013 a 2014. Komerční provoz zbylých dvou bloků první fáze výstavby elektrárny následoval vždy s odstupem jednoho roku.

Pracovníci ve velínu šestého bloku elektrárny Hongyanhe Pracovníci ve velínu šestého bloku elektrárny Hongyanhe Zdroj: CGN

Druhá fáze výstavby elektrárny zahrnuje 5. a 6. blok elektrárny s pokročilými reaktory ACPR-1000. Výstavba pátého bloku začala v březnu 2015 a šestého bloku v červenci stejného roku. Pátý blok je v komerčním provozu od července minulého roku a nyní jej doplnil i 6. blok.

Proces spouštění reaktoru začal zavážením paliva do aktivní zóny, které bylo dokončeno na konci března tohoto roku. První kritičnosti reaktor dosáhl 21. dubna a pro výstup elektřiny byl blok připojen již druhého května.

Společnost CGN poznamenala, že při nyní provozovaných 6 blocích je elektrárna Hongyanhe největší čínskou provozovanou jadernou elektrárnou. Zároveň je tento elektrárenský komplex třetím největším na světě s celkovým výkonem 6710 MWe.

Roční výroba těchto šesti reaktorů může dosáhnout až 48 TWh elektřiny a zajistí tak 20 % celkové spotřeby elektřiny v provincii Liaoning. Díky provozu této jaderné elektrárny tak bude ušetřeno až 14 milionů tun uhlí, což bude mít pozitivní vliv na snížení emisí uhlíku o přibližně 40 milionů tun ročně.

Jádro v Číně

Hlavním impulzem pro budování jaderné energetiky v Číně bylo znečištění ovzduší. První jaderná elektrárna v Číně byla zprovozněna v roce 1993 a přešla do komerčního provozu v roce 1994. Jednalo se o blok Daya Bay 1 v provincii Guangdong a koncept francouzského reaktoru M310 o výkonu 944 MWe.

Po úspěšném přechodu šestého bloku elektrárny Hongyanhe do komerčního provozu nyní společnost CGN spravuje provoz 26 bloků s celkovou instalovanou kapacitou 29 380 MWe. Celková instalovaná kapacita jaderných reaktorů v Číně dosahuje 52 150 MWe, přičemž je dalších 20 600 MWe ve výstavbě.

Všechny reaktory v Číně jsou založeny na západní technologii tlakovodních reaktorů, přičemž jsou tyto koncepty upravovány, modifikovány a modernizovány. Velkou výhodou Číny je její nyní kompletní dodavatelský řetězec veškerých technologií a je tak plně soběstačná jak při výrobě jaderných reaktorů, tak při jejich provozu.

Čínská politika, obchodní snahy a výzkum se zaměřují nejen na export technologie do zahraničí, ale také na problematiku uzavřeného palivového cyklu a tvorbu dalšího štěpného materiálu.

Čínský experimentální rychlý reaktor CEFR Zdroj: CNNC

Uzavřený palivový cyklus není možné zavést bez využívání rychlých množivých reaktorů, které nyní Čína provozuje pouze na experimentální úrovni. Rychlý experimentální reaktor CEFR je v provozu od roku 2010. Tepelný výkon reaktoru je 65 MW a elektrický výstupní výkon dosahuje 20 MW. Tato technologie byla dodána ruskou společností OKBM Afrikantov. Na základě zkušeností s tímto reaktorem nyní probíhá vývoj a výstavba výkonnějšího reaktoru CFR-600, jehož výstavba probíhá od prosince 2017.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(7)
Peter Zachara
2. červenec 2022, 10:45

mame sa co ucit od ruskych muzikov a cinskych pozieracov ryze, ked dokazu postavit blok za 7 rokov

A.O
2. červenec 2022, 12:45

Na Číňany bylo 7 let hodně. Běžně staví kolem 5 let.

Jimi
2. červenec 2022, 14:15

A co teprv ze na kazdej dokoncenej reaktor postavej 10-15GW vetrnych a 15-20GW fotovoltaickych elektraren

Jan Stehlik
2. červenec 2022, 18:44

Podívejte se na strukturu energetiky v číně . Tam je OZE marginální a tedy neovlivnuje trh . Navíc většina OZE je tam vodní a tedy spolehlivá. To je zásadní rozdíl oproti německu , které nám tak brutálně devastuje energetiku .

Pavel
2. červenec 2022, 16:38

Čína bohužel selhává ve svých jaderných plánech, což je na úkor snižování růstu emisí. Zdá se, že ani v Číně nezaznamená jádro žádný dlouhodobý úspěch a bude kopírovat vývoj v západních zemích.

Honza
3. červenec 2022, 06:48

Proč myslíte, že selhává v plánech? Po fukushime se na to podívali a řekli jen reaktoru 3 generace. To mi přijde velmi rozumné. Plány se trochu zmenšily, ale to se čeká. Plán byl 70GW v 2025, to dle výstavby vypadá že bude, další cíl je 150GW na 2035(cca 15% vyrobené elektřiny).

Na vetrnichich a solárech není nic špatného - pokud neohrožují stabilitu sítě. Jen super, že je cina vyrábí a staví.

Čína má supply chain pro reaktory, umí je dělat dle plánu a v určeném rozpočtu. Má nejlepší program 4 generace s prototypy (msr, HTGR). Zkusila i mensi pwr modulární reaktor, ale nevypadá finančně konkurenceschopný. Hualing Two se má začít stavět v 2024 a být za 4 roky a $2000/kW výkonu (overnight cost) - 25% snížení ceny. To je konkurenceschopné větru ($1,300 USD per kw kapacity a faktor využití 30% + vydrží to jen 20 let) a spolehlivé.

Hlavní problém je stavba reaktorů ve vnitrozemí, zatím jsou všechny na pobřeží.

Maly Jarda
2. červenec 2022, 20:12

západ : korupce, plýtvání, diversita , afirmativní akce , politická korektnost, změna energetické strategie každé 4 roky podle toho co za ignoranty se zrovna náhodou dostane k moci .. stavba jaderné elektrárny 15 let a děsivě předražená

východ(Rusko a Čína) : efektivita , realismus , odpovědnost, vize .. stavba jaderné elektrárny 5 let a mnohem levněji

..hádejme komu patří budoucnost

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se