"Svet sa trochu zmenil. V našom fachu minimálne v tom, že ľudia na pódiu aj pred pódiom si koncerty viac vážia. Už nie sú samozrejmosťou," tvrdia zhodne členovia kapely Chinaski, ktorí pred pár dňami odohrali skvelú šou na bratislavskej Pláži pod UFOm v rámci vydarenej série koncertov Offline Summer Live.


Keď sme pred pár týždňami robili rozhovor so slovenským členom Chinaski Tomim Okresom, netušili sme, že už onedlho uvidíme naživo i zbytok kapely. V predposledný júnový večer (29.6.) totiž jej členovia Michal Malátný (gitara, spev), František Táborský (sólová gitara, spev), Tomi Okres (basová gitara), Lukáš Pavlík (bicie) a Jan Steinsdörfer (klávesy) zahrali po troch rokoch aj pre svojich slovenských fanúšikov.

Nadviazali tak na predošlé koncerty Offline Summer Live, ktoré od 22. júna odohrali napríklad Para, Vec so svojou Allstars šou alebo Jana Kirschner, ktorá si tiež na pódium prizvala viacero zaujímavých hostí. Všetky koncerty domácich interpretov na Pláži pod UFOm navštívila takmer tisícka fanúšikov a mali skvelú atmosféru, inak tomu nebolo ani na koncerte prvej českej kapely v rámci programu tejto vydarenej série.

Chinaski v Bratislave, 29.6.2022 Zdroj: Stanislava Topolská
Návrat na Slovensko bol pre Chinaski veľkou udalosťou, veď kvôli pandémii ale aj nahrávaniu nového albumu, ktorému sa kapela venuje v uplynulých mesiacoch, ubehli od jej posledných koncertov u nás takmer tri roky. Ako prezradil frontman Michal Malátný, slovenskí fanúšikovia a pulzujúca atmosféra, ktorú vedia vytvoriť, im veľmi chýbali.

Ako však koncertovanie v rodnej krajine vníma jediný Slovák v skupine, basgitarista Tomi Okres? "Na Slovensku sme nehrali od roku 2019, ale žiadny veľký rozdiel medzi krajinami nevnímam. Napadá mi jedine koncert v Košiciach, kde sme vystupovali na jar spomínaného roku. Bol som vtedy strašne nervózny. Predsa len doma, tréma, zodpovednosť za všetko," tvrdí slovenská posila kapely Chinaski.

Ochutnávka z pripravovaného albumu

Minulý rok v lete mal premiéru dokument Každý ví kulový, ktorý kapela nakrúcala šesť rokov. V súčasnosti pracuje na novom albume, teraz sa však teší na leto a koncertné pódiá, na ktorých zahrá to najlepšie z doterajšej tvorby, ale aj zo stále aktuálneho albumu 11 (2019).

Slovenské rádiá z neho zaujali napríklad skladby Kapradí či Láska a data. Na bratislavskom koncerte Chinaski fanúšikov previedli svojou pestrou diskografiou. Majú z čoho vyberať, veď začiatok ich bohatej hudobnej kariéry sa datuje až do roku 1987, čiže do obdobia, keď kapela fungovala ešte pod názvom Starý hadry.

Chinaski v Bratislave, 29.6.2022 Zdroj: Stanislava Topolská
Koncert odštartoval notoricky známym hitom 1. signální a pokračoval skladbami ako Potkal jsem tě po letech, Stejně jako já, Každý ráno, Láska a hvězdy, nechýbali ani rokmi overené piesne Tabáček, Vrchlabí či spomínaná pesnička Kapradí, pri ktorej tlieskali a skákali spolu s kapelou všetci. Chinaski prekvapili i skladbou v štýle country Já a můj kůň. Ako na podobné žánrové experimenty reagujú fanúšikovia? 

"Kapela Chinaski funguje v podstate 35 rokov a má mnohé piesne, ktoré už v Čechách zľudoveli. Stále ale dokáže tvoriť pesničky nové a dobré, takže koncerty Chinaski nie sú len prechádzkou do minulosti. Naše publikum tvoria ľudia od 5 do 60 rokov cca, čo je veľká paráda. Aj prípadné žánrové posuny ľudia vnímanú prirodzene. Zas reggae alebo jazz nehráme," dodáva s úsmevom Tomi Okres.

Zaznela i pesnička Dvě srdce vejpůl, pričom tá sa objaví aj na novom albume s avizovaným vydaním v októbri tohto roka. Chinaski sa rozlúčili s divákmi skladbou Víno, no zakrátko sa v sprievode obrovského potlesku postavili na pódium opäť a zahrali ďalšie štyri prídavky presne v tomto poradí: Dobrák od kosti, Klára, PunčocháčeVinárna u Valdštejna.

Chinaski v Bratislave, 29.6.2022 Zdroj: Stanislava Topolská
Nový koncept festivalu

Ako už bolo spomenuté, kapela Chinaski v Bratislave vystúpila v rámci festivalu Offline Summer Live. Ten sa stal hudobnou oslavou začínajúceho leta v hlavnom meste, ktorá počas dvoch týždňov takmer každý deň prináša na tom istom mieste v útulnom areáli Pláže pod UFOm koncerty domácich a českých hviezd.

Sériu koncertov otvorila 22. júna vypredaným koncertom skupina Para. V ďalší deň sa na pódiu na brehu Dunaja stretlo hneď niekoľko skvelých umelcov, ktorých spojilo meno Branči Kováč, známy pod umeleckým menom Vec. Počas špeciálne vyskladanej Allstars šou odohral najlepšie skladby svojej sólovej kariéry a projektu Ultrazvuk v sprievode živej kapely a s výraznou pomocou svojich pravidelných ale aj raritnejších hostí a hostiek ako Škrupo, Tono S., Zverina, Supa, Šimon Švidraň, Emma Drobná, Zuzana Mikulcová či Danosť. Tanečnú zložku vystúpenia zastrešil Laci Strike a jeho Street Dance Academy.

Výborný koncert odohrala v nedeľu 26. júna Jana Kirschner, pre ktorú to bolo prvé vystúpenie tohtoročnej letnej sezóny, a zároveň po dlhej dobe prvý samostatný koncert v Bratislave. Okrem prierezu celou svojou diskografiou či filmových a seriálových hitov Pokoj v duši a Láska neumiera predstavila aj niekoľko noviniek z pripravovaného albumu. Pesničku Holubienka s ňou predviedla Katarína Máliková, v dvoch skladbách sa predstavil raper Bene z formácie Modré Hory a nechýbal ani aktuálne najhranejší slovenský hit To okolo nás od skupiny Para, v ktorej Jana Kirschner účinkuje ako hostka a je tiež jeho spoluautorkou. K jej kapele sa pridali Matúš Vallo na basgitare a spevák Lasky a išlo o najsilnejší moment večera.

Sobota 25. júna patrila v súčasnosti najúspešnejšej slovenskej skupine IMT Smile so špeciálnym letným koncertom a v pondelok (28.6.) pódium ožilo unikátnou a už koncertne overenou hudobnou symbiózou slovenskej ska popovej formácie Polemic a reggae stálice Medial Banana. Po stredajšom koncerte Chinaski nasledovala v posledný júnový večer ďalšia česká hviezda David Koller. Zahral najznámejšie hity vlastnej sólovej kariéry, ale rovnako aj nesmrteľné skladby z repertoáru českej kapely Lucie, ktorej je niekoľko desaťročí neodmysliteľnou súčasťou.

Pilotnú sériu koncertov Offline Summer Live uzavrie opäť kapela IMT Smile, tentoraz s jej klasickým koncertom v nedeľu 3. júla. Dobrou správou je, že sa môžeme tešiť aj na zimnú edíciu Offline Special Place. Tá je naplánovaná na december tohto roka a uskutoční sa v bratislavských Klariskách.

Autorka: Danka Šoporová

Súvisiaci interpreti: Chinaski