Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úkoly předsednictví podle expertů: suverénní Ukrajina a v zimě nezmrznout. A jak to zvládne Fiala?

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová a Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová a Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na rozdíl od minulého českého předsednictví nehraje klíčovou roli na výsluní Evropy premiér. Zatímco v roce 2009 předsedal summitům evropských lídrů Mirek Topolánek a po pádu jeho vlády Jan Fischer, Petr Fiala tuto prestižní roli nemá. To ovšem neznamená, že je bezvýznamnou postavou. Popisujeme, jak moc je stále tváří předsednictví, jak svou roli vnímá on sám a co všechno může ovlivnit.

„Předstupuji před vás poprvé v roli předsedy Evropské rady,“ řekl 14. ledna 2009 europoslancům ve Štrasburku tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS).

Jeho stranický kolega Petr Fiala bude mít svůj projev v Evropském parlamentu ve středu 6. července, stejnou větu ale říct nemůže. Summit sedmadvacítky unijních lídrů, Evropskou radu, totiž od schválení Lisabonské smlouvy řídí její stálý předseda, v současnosti Belgičan Charles Michel.

To ovšem neznamená, že je předseda české vlády v době předsednictví své země ve stejné pozici jako ostatní premiéři či prezidenti členských zemí. Řadu věcí může totiž ovlivňovat a domlouvat v zákulisí – jako představitel vlády předsedající země pro to má silný mandát.

„Neřekl bych, že jsou premiéři po Lisabonské smlouvě bezmocní. Když si vzpomeneme na rok 2016, nizozemské předsednictví a tehdejší vyjednání (migrační) dohody mezi EU a Tureckem – to vlastně vyjednal (nizozemský premiér) Mark Rutte. Byl tehdy v místnosti se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem a tureckým prezidentem Erdoganem a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropská unie

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější