Miroslav Votava
4. července 2022 • 13:11

Palát a Rutta na hraně. Možná změní dres, Tampa hledá rychle peníze

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tampa před týdnem ztratila finále Stanley Cupu a šanci na zlatý hattrick, ale ještě bolestivější ztráta může teprve přijít. Ondřeji Palátovi, dlouholetému lídrovi týmu, skončila smlouva. Stejně je na tom i obránce Jan Rutta. Klub by oba rád udržel. Problémem je, že šampioni z předchozích dvou let jsou aktuálně téměř jeden milion dolarů nad platovým stropem. Vedení Lightning by v nejbližších dnech muselo předvést mistrné tahy, aby české opory udrželo.



Po prohraném finále s Coloradem nebyl čas moc truchlit, pozornost vedení Tampy se okamžitě stočila k příští sezoně. Už 13. července se totiž v NHL otevře trh s volnými hráči. Možná i s Ondřejem Palátem a Janem Ruttou.

Tři opory Lightning se po konci play off ocitly bez smlouvy. Palát, Rutta a kanadský útočník Nick Paul. „Vím, že všichni tři by rádi u nás zůstali a my bychom je rádi udrželi,“ tvrdil před pár dny generální manažer Julien BriseBois.

Jako první se dočkal nového kontraktu Paul, jenž přišel při březnové uzávěrce přestupů z Ottawy. Podepsal na sedm let za 22 milionů dolarů, polepšil si dvojnásobně.

Teď by měli být na řadě Palát a Rutta. Hlavně tedy prvně jmenovaný.

V posledním play off zase jen potvrdil, jak obrovsky platným hráčem je. Posbíral 21 bodů (11+10). Zastane na ledě všechno, je to neunavitelný pracant, lídr i střelec důležitých gólů.

Teď mu doběhl pětiletý kontrakt, ročně bral 5,3 milionů dolarů. Dosud nikde jinde v NHL nehrál, nezažil ani jiného kouče než Jona Coopera, který ho předtím vedl už na farmě. Sám se vyjádřil, že by v Tampě rád zůstal.

82,5

Tolik milionu dolarů je platový strop na jeden klub v NHL pro příští sezonu. Oproti posledním letům vzrostl o jeden milion.

Po skvělých výkonech, kdy týmu z Floridy pomohl ke dvěma Stanley Cupům a třikrát v řadě do finále, může rozhodně žádat podstatné vylepšení finančních podmínek. A podepsat delší lukrativní smlouvu, v jednatřiceti letech poslední takovou. Zájemci z jiných klubů se určitě najdou.

Lightning by mu velké peníze nejspíš i rádi dali. Jenže naráží na překážku s platovým stropem. V sobotu si sice dost pomohli, když uskutečnili trejd s Nashvillem, kam poslali zkušeného obránce Ryana McDonagha výměnou za beka Philippa Myerse. Tím ušetřili 4,2 milionu dolarů. Ale pořád jsou necelý milion v minusu.

„Ohledně Ondřeje Paláta a Jana Rutty nemám nic nového. Budu mluvit s jejich agenty v nadcházejících dnech, to už bylo naplánováno. Po obchodu s Nashvillem máme samozřejmě lepší možnosti, než jsme měli předtím,“ řekl v sobotu BriseBois.

Zároveň ale naznačil, že jeho myšlenky se budou ubírat už spíš k létu 2023, kdy vyprší kontrakty hlavně trojici Anthony Cirelli, Erik Černák a Michail Sergačjov. „Věříme, že nám to umožní udržet je v týmu.“

Palát by se mohl přiblížit k podobným cifrám, kolik berou v Tampě největší hvězdy, tedy kolem 8-9 milionů dolarů ročně. Je jediné možné řešení: aby mu mohli Lightning vůbec něco nabídnout, musí si udělat prostor ještě další výměnou hráčů. A to minimálně dvou s podobnými kontrakty jako měl McDonagh.

A to nemluvíme ještě o Ruttovi, parťákovi Hedmana z první obrany, pro kterého by bylo také nutné najít místo dalšími přesuny v kádru směrem ven. V posledních dvou sezonách bral písecký rodák 1,3 milionu dolarů ročně.

V současné chvíli to vypadá spíš nereálně, až sci-fi. Šéfové Tampy se ale (zatím) nevzdávají.

Klub sice přišel o možnost zapsat se do historie jako vítězná dynastie se třemi triumfy v řadě, ale z vysokých ambic nemíní slevit. „Nemyslím si, že jsme teď s honbou za Stanley Cupem skončili,“ řekl BriseBois. „Jsme nastaveni tak, abychom byli opravdu konkurenceschopným týmem, a věříme, že nám hvězdy pomohou k tomu, abychom dostali Pohár zpět do Tampy.“

A když mluvil o hvězdách, na mysli měl i Paláta. Jisté ale je, že bez škrtů v sestavě a několika ztrát se plány na budoucnost neobejdou.

Třetí český brankář získal Stanley Cup! Jaká byla Francouzova cesta z extraligy do NHL
Video se připravuje ...

Tampa Bay Lightning Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud