Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmový festival vyhrálo Nadějné léto. Ceny převzali Polívka, del Toro i Rush

Kultura

  18:03aktualizováno  19:55
Na závěrečném ceremoniálu letošního ročníku MFF Karlovy Vary si pro čestnou cenu došli herci Boleslav Polívka, Benicio del Toro a Geoffrey Rush. Hlavní soutěž vyhrál kanadsko-íránský snímek Nadějné léto. Herec Martin Finger bral cenu za nejlepší herecký výkon ve filmu Slovo, cenu má i jeho režisérka Beata Parkanová. Český snímek Zkouška umění zvítězil v soutěži Proxima.

Stejně jako úvodní večer začalo netypicky i zakončení 56. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nejprve moderátor Marek Eben upozornil, že úvodní show bude obsahovat stroboskopická světla a pyrotechnické efekty, které zahřály zejména diváky v prvních řadách, načež opakovaně vyzval: „Zapněte si prosím své mobilní telefony a pořizujte si obrazové a zvukové záznamy.“ Následovala vizuálně-taneční show z dílny bratří Cabanů.

Jako první ze tří laureátů čestných cen se na pódiu objevil český herec Boleslav Polívka. „Nedostal ji proto, že jsme kamarádi,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška sestřih Polívkových rolí. „Tatínek byl ochotník a měl by z toho radost. Považoval by mne za chloubu vizovického ochotnictva,“ řekl Polívka s Cenou prezidenta festivalu. „Jsem dojat a jsem šťasten,“ dodal.

Stejnou cenu obdržel i americký herec Benicio del Toro. „Je to takové zvláštní dívat se na to, co jsem všechno natočil. Nevím, jak jsem se tam vlastně dostal, možná to bylo štěstí, možná talent, možná vytrvalost. Ale nemohl bych dostat tuto cenu, aniž bych vám řekl, že to, co jsem natočil já, je vedlejší produkt mnoha lidí, kteří ve mne věřili. Myslím na svou rodinu, na svou matku, otce, své učitele, kouče i agenty a producenty,“ řekl mimo jiné.

Geoffrey Rush pózuje s čestnou cenou karlovarského festivalu (Karlovy Vary, 9. července 2022).

Herec dále dodal, že jsme blízko suverénnímu státu, který se už pět měsíců brání agresi: „Karlovarský festival projevil solidaritu Ukrajině tím, že dal prostor projektům z festivalu v Oděse, i proto je pro mne ctí karlovarskou cenu převzít.“

Pro Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si přišel oscarový herec Geoffrey Rush. „Jsem úplně stejně nadšený, jako když jsem v šesti letech poprvé seděl v divadle,“ řekl silně dojatý herec.

Nejdříve zatancoval a pak přečetl připravenou řeč, kterou zahájil češtinou: „Děkuji všem v Česku, je to velké čest. A také dobrý večer, Brno!“ Pak už pokračoval anglicky a zmínil Černé divadlo Jiřího Srnce, dramatiku bratří Čapků, dílo Miloše Formana, práci Bolka Polívka a Borise Hybnera v režii Ctibora Turby. „To představení bylo naprosto úžasné. Bolku, vy jste byl mou mužskou múzou. Chtěl jsem být jako vy!“ řekl Rush.

V zmínkách o českých stopách pokračoval, když vzpomněl na svou první mezinárodní práci, tedy natáčení Bídníků na Barrandově. Zmínil i Václava Havla a fakt, že se jedním ze světových vůdců stal dramatik. „Já si cením toho, že mou představivost tak často a tak silně mohly inspirovat mé zkušenosti z České republiky,“ zakončil řeč, po které celý sál povstal. Rush do potlesku zazpíval. „Viděl jsem Tros Sketos a trochu jsem se nechal unést.“

Film Slovo bodoval dvakrát

Diváckou cenu si odnesl hudební dokument PSH Nekonečný příběh. V nové soutěži Proxima zvítězil tuzemský dokument o přijímacích zkouškách na Akademii výtvarných umění Zkouška umění, který natočila Adéla Komrzý a Tomáš Bojar. Slíbili, že část sumy spojené s oceněním pošlou svým ukrajinským přátelům. Zvláštní cenu si odnesla španělsko-argentinská Pieta. Zvláštní uznání pak chorvatsko-srbský snímek Strýček.

Martin Finger s cenou pro nejlepšího herce (Karlovy Vary, 9. července 2022)

V hlavní soutěži získal cenu za mužský herecký výkon Martin Finger, porotu zaujal ve snímku Slovo. „Nedělám svou práci kvůli uznání, ale když uznání přijde, navíc od mezinárodní poroty bez předsudků, takové uznání potěší,“ řekl. Trofej za ženský herecký výkon si rozdělily herečky gruzínského snímku Vlastní pokoj, Taki Mumladze a Mariam Khundadze. První ze jmenovaných hereček sál zazpíval „Happy Birthday“ k narozeninám, které měla právě ten den.

Český snímek Slovo bodoval dvakrát. Vedle Fingera totiž cenu dostala i Beata Parkanová za režii. Zvláštní cenu porotci přiřkli nejkratšímu filmu soutěže, španělskému snímku Musíte se přijet podívat.

Hlavní soutěž vyhrál kanadsko-íránský příběh Nadějné léto. „Děkuji Kanadě, zemi, která mi poskytla šanci, abych natočila příběh podle vlastních představ,“ prohlásila filmařka íránského původu Sadaf Foroughi.

Dorazili i sportovci

Odpolední déšť neodradil filmové fanoušky, aby si u červeného koberce před hotelem Thermal počkali na své hvězdy. Po čtvrté se naštěstí vyčasilo a delegace tak mířily do Velkého sálu bez deštníků. Vedle známých tváří Jiřího Bartošky, Marthy Issové či Davida Ondříčka zaujali i sportovci Jiří Procházka, Petra Kvitová či Tomáš Satoranský. Veronika Žilková dorazila s dcerou Kordulou.

Tomáš Satoranský a Anna Satoranská (Karlovy Vary, 9. července 2022)

Na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se prodalo 121 015 vstupenek. Loni to bylo o deset tisíc méně, akce se však konala v srpnovém termínu a byla ještě poznamenaná pandemií koronaviru. V posledním předcovidovém roce 2019 se prodalo za celý festival 139 271 vstupenek.

Letošního ročníku se zúčastnilo 10 592 akreditovaných návštěvníků, 414 filmových tvůrců, 931 akreditovaných filmových profesionálů a 530 novinářů. Během festivalu se uskutečnilo 453 filmových představení. Příští ročník, již padesátý sedmý, se uskuteční mezi 30. červnem a 8. červencem 2023.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.