Denník N

Wimbledon zakázal štart Ruskám, no turnaj vyhrala Moskovčanka. Nežijem nikde, povedala Rybakinová

Vojvodkyňa Kate odovzdáva víťaznú trofej Jelene Rybakinovej. Foto TASR/AP
Vojvodkyňa Kate odovzdáva víťaznú trofej Jelene Rybakinovej. Foto TASR/AP

Organizátori Wimbledonu sa pred turnajom obávali, aby sa počas vojny na Ukrajine nestalo, že Kate, vojvodkyňa z Cambridgea, bude odovzdávať trofej Rusovi či Ruske. Zakázali preto štart všetkým ruským aj bieloruským tenistom s odôvodnením, že nechcú, aby Vladimir Putin či Alexander Lukašenko zneužili prípadné víťazstvo ich krajanov na propagandu.

Napokon sa však sčasti stalo to, čoho sa obávali. Wimbledonskú dvojhru vyhrala kazašská reprezentantka Jelena Rybakinová, ktorá sa narodila ako Ruska. V Moskve vyrástla, študovala a špekuluje sa, že tam dodnes býva, hoci ona sama to priznať nechcela.

Rybakinová v juniorskej kategórii Rusko aj reprezentovala, no ako 19-ročná sa rozhodla prijať ponuku z Kazachstanu, ktorý jej ponúkol oveľa lepšie podmienky na tenisový rozvoj. „Jej pracovné rozhodnutie zmeniť si občianstvo na kazašské sa ukázalo ako jedno z najlepších v histórii tenisu, vzhľadom na zákaz ruských športovcov vo Wimbledone,“ napísala na twitteri bývalá tenistka Pam Shriverová.

Rybakinová vo finále porazila svetovú dvojku Ons Jabeurovú z Tuniska 3:6, 6:2, 6:2. Jabeurová sa stala prvou Arabkou a tiež prvou ženou z africkej krajiny, ktorá sa dostala do grandslamového finále.

Trénuje aj na Slovensku

Otázky na národnosť dostávala od novinárov počas celého turnaja. Keď sa jej napríklad pýtali, či sa cíti ako Ruska, nemala jednoznačnú odpoveď. „Je pre mňa náročné povedať, čo naozaj cítim,“ vyhlásila.

Už niekoľko týždňov sa pritom špekuluje, že naďalej žije v Moskve. Rybakinová však tvrdí, že „nežije nikde“.

„Povedala by som, že žijem na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Wimbledon

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie