Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Kam s dětmi na prázdniny? Vychutnejte si šumavské podhůří všemi smysly

Hrad Kašperk foto: Shutterstock

Tradičním cílem českých turistů bývá v letních i zimních měsících nezničená příroda západočeské Šumavy. Sjíždí se sem milovníci pěších a cyklistických výletů, mladé i starší páry, a samozřejmě rodiny s dětmi. Mnoho zajímavých míst se jim ale nabízí už cestou do srdce našeho národního pokladu.
  22:01

Zastavit se těsně před branou Šumavy rozhodně stojí za to a krásné šumavské podhůří přivítá nové návštěvníky s otevřenou náručí. Stačí bránu Šumavy pootevřít a hned se objeví plejáda možných zážitků.

Vyrazit na vodu, na kolo, pod stan, prohlédnout si památky, prožít takovou tu trochu retro českou dovolenou, pro to všechno jsou zde ideální podmínky. Sušicko je navíc stále trochu neobjevenou perlou, nezatíženou extrémním turismem.

Kde se ubytovat a co ochutnat?

Sušice se dá bez přehánění nazvat městem kaváren. A navíc výborných. Mnoho z nich odebírá kávu z lokálních pražíren, což ještě zvyšuje jejich atraktivitu. Vyhlášená je například pražírna kávy Pluma. Šálek jejich kávy nabízí cukrárna Fialka na sušickém náměstí. Dobrou kávu vám zde rádi doplní o některý z výborných klasických zákusků. Skvělé je i Kafé Žebřík. To je vyhlášené bohatými snídaněmi a dopoledními brunchy.

Výčet kávových tipů tím zdaleka nekončí, za zmínku stojí také Kafé Rejnička, The Coffeehouse, kavárny L´Amour, Koruna nebo Galerie. Je rozhodně z čeho vybírat a hosté návštěvou ani jednoho z těchto podniků nešlápnou vedle. Ani příznivci vinného moku nepřijdou na Sušicku zkrátka. Sklenku dobrého vína jim poskytne vinotéka Gáborka. A velmi pravděpodobně nezůstanou u jedné.

I pivaři si v této destinaci přijdou na své. Vaření piva bylo pro Šumavu od pradávna tradiční záležitostí a v posledních letech se ji daří, k radosti místních, oživovat. Malé pivovary tu rostou jako houby po dešti. Pivovar Belveder v Železné Rudě, Čepický minipivovar nebo pidipivovárek Lazny, to je jen malý výčet varen zlatavého moku. Zapomenout nesmíme ani na pivovar U Švelchů, který si vaří vlastní pivo s názvem Sušičák. U Švelchů se vaří nejen pivo, ale i jídlo. Hosté si pochutnají na tradiční české kuchyni a rozličných dobrotách, které se dají párovat s pivem.

A kde si ještě skvěle pochutnat? Třeba v sušické restauraci Pípa a Vývrtka. Dáte si tu burger z kvalitního masa, těstoviny i výborné saláty. Pro fajnšmekry je jistotou restaurace U Štěpána ve Vojeticích. Podnik proslulý svou účastí v pořadu Zdeňka Pohlreicha nabízí lahůdky z hovězího z vlastního chovu. Nevšedním zážitkem může být i návštěva Ostrova Santos. Tam podávají velmi dobré jídlo v zajímavém prostředí parku Luh v těsném sousedství centra města. V letních dnech návštěvníky nadchnou speciality z grilu v areálu TJ Žihobce. Kdo hledá, kde v destinaci Sušicko hlavu složit, neprohloupí ubytováním v Apartmánech Bašta nebo na Zámku Hrádek.

Tipy pro milovníky historie

Sušické trojhradí zná každý Čech, tvoří ho hrady Velhartice, Kašperk a samozřejmě věhlasná zřícenina hradu Rabí, místo, kde přišel o své pravé oko Jan Žižka. Velhartice lákají romantickým vzezřením, Kašperk zaujme svou polohou. Jedná se totiž o nejvýše položený královský hrad v Čechách. Leží v nadmořské výšce 886 metrů nad mořem. Koho zajímá historie, najde na Sušicku i další vyžití.

Zajímavé kostely v čele s kostelem sv.Mořice na Mouřenci u Annína, zámečky jako Zámek Hrádek, a také regionální muzea, mezi něž patří Muzeum nezamyslických kostelů, Muzeum šumavských minerálů ve Velharticích nebo Muzeum Lamberská stezka Žihobce. Šumavské podhůří dýchá atmosférou starých časů, která přímo nutí zpomalit a nechat se vtáhnout.

Rábí

Srdcem Sušicka je malebné město Sušice, místo s nezaměnitelným geniem loci a zároveň skvěle vybavené centrum sportu. Na své si přijdou profesionální i amatérští sportovci. Město nabízí moderní bazén, skatepark, tenisové kurty, hřiště na volejbal a fotbal. Vyrazit se odtud dá na pěší procházku nebo rovnou na některou z mnoha turistických tras.

Za zmínku určitě stojí naučná stezka podél zlatonosné Otavy, zaměřená na rýžování zlata. Opravdový ráj tu najdou cyklisté, kteří mohou vybírat z nejrůznějších typů cyklotras. Ti, co milují adrenalinové sporty, si vychutnají některý z keltských trailů. Z místního vrchu Sedlo, jenž byl kdysi obýván bájnými Kelty, vedou nejtěžší trailové trasy v Čechách. Rekreační cyklisty přiláká široká nabídka různě náročných klasických cyklotras. Kdo se chce hlavně kochat, ocení trasu pro elektrokola a promyšlený systém dobíjecích stanic.

Zajímavou, ale náročnou trasou je takzvaná Farmářská stezka vedoucí nádhernou krajinou. Ta rozhodně stojí za trochu námahy. Na elektrokole se samozřejmě dá zvládnout jako nic. Na Sušicku se rozhodně zabaví celá rodina. Ať už stanováním, sjížděním Otavy, na kole nebo při procházkách. Sušicko prostě stojí za to.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!