Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Rusové zasáhli pětipatrový dům v Doněcké oblasti, útok má dvacet čtyři obětí

Svět

  8:32aktualizováno  11. července 14:47
Při ruském raketovém útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny se počet obětí podle místních úřadů zvýšil na dvacet čtyři. Záchranáři i v pondělí pokračují s hledáním přeživších v sutinách. Raketa v neděli zasáhla pětipatrový obytný dům, ten se následně zřítil.

Záchranáři v neděli hovořili o 15 mrtvých, od té doby našli další oběti našli v troskách zasaženého pětipatrového obytného domu. Devět lidí se podařilo zachránit.

„Celkem bylo od začátku (záchranných) prací nalezeno 24 těl a devět lidí bylo zachráněno,“ uvedli záchranáři v pondělí. Odklízení trosek a pátrání po dalších pohřešovaných podle nich pokračuje.

Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko v neděli sdělil, že raketa dopadla v sobotu večer na město Časiv Jar, které leží na severovýchodě Doněcké oblasti.

„Dva vchody domu byly zcela zničeny. Na místě pracují záchranáři. Snaží se zachránit ty, kteří zůstali pod troskami,“ uvedl gubernátor na sociálních sítích. Podle něj se záchranářům podařilo navázat kontakt se dvěma obyvateli domu, kteří se ještě v neděli odpoledne stále nacházeli v sutinách.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak nálet na telegramu nazval „dalším teroristickým útokem“. Rusko by kvůli tomu podle něj mělo být označeno za „státního sponzora terorismu“.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí podle zpravodajského serveru BBC potvrdilo, že jeho armáda Časiv Jar ostřelovala, útok ale podle něj zasáhl ukrajinské vojenské jednotky.

Ukrajinci se snaží bránit postupu ruských vojsk v oblasti Donbasu. Ruská armáda ale intenzivně ostřeluje tamní města i vesnice z několika směrů. Americký Institut pro výzkum války (ISW) uvádí, že Rusko chce anektovat Charkovskou oblast a že jeho teritoriální ambice přesahují Donbas.

Ruské rakety útočí na civilní cíle

Intenzivní útoky v regionu v neděli potvrdilo ve svém pravidelném ranním hlášení i britské ministerstvo obrany. Ruské dělostřelectvo pokračuje v ostřelování Slovjansku ze dvou oblastí, z okolí města Izjum a z Lysyčansku. Také ruské jednotky zaznamenaly menší teritoriální postup v okolí města Popasna.

Střely vyslané z Izjumu se zaměřují na hlavní silnici E40. Mít pod kontrolou právě tuto silnici, která spojuje Doněck s Charkovem, je pro Rusko pravděpodobně důležité v jeho snaze o další postup v Doněcké oblasti, napsala britská vojenská zpravodajská služba.

Autoři: ,