EASI CUP 2022: Fotbalem a hudbou za duševní zdraví / Patronem mezinárodního turnaje v Pelhřimově je Tomáš Souček

Jedna hra, jedna duše. To je motto mezinárodní osvětově sportovní akce (nejen) pro lidi se zkušeností s duševním onemocněním s názvem EASI CUP 2022, která se bude konat od 12. do 15. července v Pelhřimově. Patronaci nad tímto fotbalovým turnajem převzal jeden z nejlepších českých fotbalistů současnosti, kapitán české reprezentace, klíčový hráč West Ham United a rodák z Havlíčkova Brodu Tomáš Souček. EASI CUP 2022 přilákal 14 týmů z pěti evropských zemí a zúčastní se ho na 150 sportovců.

"Jsme velice potěšeni, že patronát nad touto významnou akcí převzal právě Tomáš Souček, vynikající fotbalista, člověk, ale také rodák z Vysočiny. Je to skvělý příklad toho, jak profesionálové mohou podpořit tak významnou akci s osvětovým přesahem. Vysílá to pozitivní zprávu celé společnosti,“ komentuje Jan Drobný, manažer akce.

Tomáš Souček dodává: „Jsem rád, že jsem se mohl stát patronem EASI CUP 2022, která se navíc pořádá v regionu, kde jsem vyrostl. Věřím, že takovéto akce mohou pomoci jednak lidem s duševním onemocněním cítit se lépe ve společnosti, ale pomohou také bořit mýty spojené s jejich nemocí. Proto doporučuji navštívit tuto programem nabitou akci, kde se jednak v rámci turnaje představí lidé se zkušeností s duševním onemocněním, kteří mohou být v mnoha ohledech velmi inspirativní pro nás pro všechny, ale i další doplňkové akce, které stojí za to.“

Celou akci pořádá v rámci oslav třicetiletého výročí od svého založení FOKUS Vysočina, který poskytuje komplexní péči lidem s duševním onemocněním na Vysočině a Hlinecku. Na akci také spolupracují střešní mezinárodní organizace EASI a ENALMH.

"EASI CUP je mezinárodní fotbalový turnaj pro hráče se zkušeností s duševním onemocněním a nejenom pro ně. Díky fotbalu se smazávají rozdíly mezi našimi handicapy. Při hře jsme všichni zapálení dát gól, uspět, zažít radost společně se svým týmem. Naše starosti a omezení ustupují do pozadí. Sport a pohyb pomáhá udržet si své duševní zdraví a pohodu. A to je hlavní poselství celého turnaje a celé akce,“ uvádí Anna Šimonová, ředitelka FOKUSu Vysočina.

Smyslem akce je upozornit na téma duševních onemocnění, které je v naší společnosti stále tabuizováno a zatíženo mnoha mylnými představami a předsudky. Nějakou formou duševního onemocnění přitom v České republice trpí čím dál více lidí. Podle posledních statistik s ním má zkušenost každý pátý člověk.

Fotbalový turnaj se koná od 12. do 15. července 2022 na pelhřimovském fotbalovém stadionu. Kromě mnoha tuzemských týmu se představí i zahraniční fotbalisté.

"Přivítáme sedm tuzemských týmů, ale také sedm zahraničních týmů, které do Pelhřimova přijedou z Anglie, Německa, Holandska a Slovenska.,“ komentuje manažer akce Jan Drobný.

Chybět nebudou ani domácí Highlandeři. "Náš tým se EASI CUPu zúčastnil v roce 2019 poprvé a měl obrovský úspěch. Věřím, že na něj znovu naváže,“ říká s úsměvem Anna Šimonová.

"Uspořádat mezinárodní fotbalový turnaj pro 14 týmů z Evropy není nic lehkého. Přistupujeme k tomu proto s respektem a zodpovědností. Na druhou stranu už nyní víme, že na to nejsme sami,“ vyzdvihuje Anna Šimonová.

Akcí totiž žije takřka celý Pelhřimov. EASI CUP 2022 podporuje město Pelhřimov, FK Maraton Pelhřimov, místní organizace, ale i členové řady místních spolků a dobrovolných hasičů. Podpoří ji i Fotbalová asociace České republiky. „Fotbalové aktivity pro lidi s duševním onemocněním podporujeme dlouhodobě. Má to velký smysl a přesah do společnosti, proto určitě nebudeme chybět ani v Pelhřimově,“ podotýká Michaela Veselá z oddělení sociálních projektů FAČR.

"Dokážeme všem divákům a sportovcům připravit nejen nevšední sportovní zážitek, ale i týdenní akci, kde mohou poznat, jak jsou lidé v Pelhřimově pohostinní a umí se bavit a držet za jeden provaz,“ dodává Anna Šimonová.

Kromě fotbalového turnaje, který se uskuteční v úterý a ve čtvrtek, na návštěvníky čeká dětský sportovní den, který je na programu ve středu. Ve čtvrtek od 19:30 proběhne po slavnostním vyhlášení vítězů koncert Freddie Mercury revival – Jaroslav Břeský. Zajímavý program čeká na návštěvníky i v pátek, kdy nejprve od 15:30 vypukne VIP zápas mezi nejlepšími hráči turnaje a týmem fotbalových osobností. Celá akce se uzavře v pátek večer koncertem Pavla Callty. Vstupné na všechny akce je zdarma.

Program

12. července

10:00 – 17:00 fotbalový turnaj

13. července

15:00 – 19:00 Dětský den

Zjistíte, jak se hraje hokej u Medvědů, fotbal v Maratonu nebo florbal ve Spartaku, co vše se naučíte v lyžařském oddílu nebo co je to wu-shu. Představí se VZP, BESIP, Hodina H i Rodinné centrum Krteček. FOKUS Vysočina přichystá workshopy „Sport versus duše“. S FOVY si zajezdíte traktorem a vyzkoušíte práci s keramickou hlínou. Děti si užijí skákací hrady a malování na obličej. Občerstvení zajišťuje Tichý Mlýn.

14. července

10:00 – 17:00 fotbalový turnaj

18:00 – Slavnostní vyhlášení

19:00 – Koncert Freddie Mercury Revival – Jaroslav Břeský

22.00 – Letní kino

15. července

15:30 – 18:00 – Zápas hvězd, výběr známých osobností vs. nejlepší hráči turnaje EASI CUP 2022 s FK Maraton Pelhřimov

20:30 – 22:00 – Koncert Pavla Callty

Rádi Vás uvidíme přímo v Pelhřimově. Pro akreditace nás neváhejte kontaktovat na emailu edita.veselkova@fokusvysocina.cz.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-zdraví-fotbal-menšiny-handicapovaní-EASI Cup-Fokus Vysočina

Oblast
Vysočina (ji)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Sport
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.