Spojte se s námi


Tenis

Djokovičovi hrozí konec sezony. Srb kvůli očkování proti koronaviru nejspíš vynechá severoamerické turnaje

Čerstvý vítěz slavného Wimbledonu Novak Djokovič má před sebou těžké dilema. Buď se nechá naočkovat proti koronaviru, nebo bude muset oželet turnaje na betonu ve Spojených státech a Kanadě, do kterých spadá i poslední grandslam sezony US Open.

Publikováno

dne

Čerstvý vítěz slavného Wimbledonu Novak Djokovič má před sebou těžké dilema. Buď se nechá naočkovat proti koronaviru, nebo bude muset oželet turnaje na betonu ve Spojených státech a Kanadě, do kterých spadá i poslední grandslam sezony US Open. Podle svých slov se však Djokovič očkovat odmítá. Sezona na pro něj tak s největší pravděpodobností skončila již v červenci.

O motivaci pětatřicetiletého Srba nemůže být pochyb. Svým již sedmým wimbledonským triumfem překonal v historickém pořadí Rogera Federera, jenž má o jeden titul z turnajů velké čtyřky méně. Před sebou má tak Djokovič už jen Španěla Rafaela Nadala, který se na grandslamech radoval již dvaadvacetkrát.

Španělský antukový král ale bude mít cestu k dalšímu triumfu o poznání snazší. Na blížícím se US Open nebude startovat ani Federer, ani Djokovič. Švýcarská tenisová legenda plánuje návrat na kurty až na podzim a současný wimbledonský šampion zase odmítá očkování proti koronaviru, které je v Severní Americe podmínkou startu na tenisových turnajích.

Ve Flushing Meadows se nepředstaví ani olympijský vítěz z Tokia Alexander Zverev. Ten se kvůli zraněnému kotníku z French Open letos na okruhu ATP pravděpodobně již neobjeví.

Jediným výrazným konkurentem Nadala v boji o titul na US Open by mohl být ruský tenista Daniil Medveděv, který vynechal Wimbledon kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Ve Spojených státech však ruští i běloruští tenisté startovat mohou.

Djokoviče, který i přes vítězství na londýnské trávě klesl až na sedmé místo žebříčku ATP, tak nečeká lehká cesta k dalšímu grandslamovému titulu. Letos mohl startovat pouze v Paříži na French Open a v Londýně na Wimbledonu. Pokud chce Djokovič opravdu Nadala v historickém pořadí grandslamů dostihnout, nemusí mu dva turnaje v sezoně stačit.

Vzhledem ke svému žebříčkovému postavení bude zároveň na těžší a výše postavené soupeře narážet v mnohem dřívější fázi turnaje, než býval doposud zvyklý. Djokovič je však známý svou výbornou fyzickou kondicí. Pokud tedy Srbovi vydrží zdraví, ani tato skutečnost by mu v zisku dalších vavřínů z grandslamových turnajů nemusela stačit.

I přes všechny nástrahy má však Djokovič velkou šanci se na první místo historického pořadí grandslamů přece jen dostat. Z trojice Nadal, Federer a Djokovič je Srb nejmladší a trápí ho nejméně zdravotních problémů.

Roger Federer svou sbírku 20 titulů již pravděpodobně nerozšíří, Rafaela Nadala trápí zdravotní problémy, kvůli kterým nenastoupil do letošního semifinále Wimbledonu. Novak Djokovič má tak bezkonkurenčně nejlepší výchozí pozici do dalších turnajů i přes fakt, že i nadále odmítá očkování proti koronaviru, které by mu umožnilo start jak na Australian Open, tak i na blížícím se US Open.

Zdroje: CNBC, Novak Djokovič, ATP, Eurosport

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.