Spojte se s námi


Tenis

Ovlivňování zápasů na okruhu ATP? Podezřelí jsou dva hráči širší světové špičky

Ovlivňování sportovních zápasů asi jen tak ze světa nezmizí, zejména pak z tenisu. Podle německé televizní stanice ZDF jsou do takové kauzy zapleteni také dva hráči z širší světové špičky, kterými jsou Aslan Karatsev a Nikoloz Basilashvili.

Publikováno

dne

Ovlivňování sportovních zápasů asi jen tak ze světa nezmizí, zejména pak z tenisu. Podle německé televizní stanice ZDF jsou do takové kauzy zapleteni také dva hráči z širší světové špičky, kterými jsou Aslan Karatsev a Nikoloz Basilashvili.

Aslan Karatsev je osmadvacetiletý tenista z Ruska. Na žebříčku ATP jej v současné chvíli můžeme naleznout na 40. místě. Jeho největším sportovním úspěchem je účast v semifinále Australian Open z roku 2021.

Nikoloz Basilashvili je třicetiletý tenista z Gruzie. Na žebříčku ATP mu patří 25. místo, přičemž jeho kariérním maximem je šestnáctá příčka z května roku 2019. Rozhodně tedy patří mezi zkušenější hráče, které můžeme na turnajích okruhu ATP pravidelně vídat.

Co vlastně mají tito dva hráči společného? Oba v minulosti vedl kouč Yahor Yatsyk. Basilashviliho trénoval v letech 2013 – 2014, s Karatsevem spolupracoval mezi lety 2018 – 2021. Obou měl několikrát nabídnout finanční obnos za to, když svůj zápas „vypustí“.

„Roky je zapojen do ovlivňování a pracuje s lidmi, kteří mají co dočinění s podvody v Rusku a východní Evropě. Vždy má u sebe velký balík peněz a hledá mladé hráče, co mají problémy. Ať už finanční nebo psychické,“ uvedl jeden z aktivních trenérů, který si ovšem nepřál být jmenován, a jehož slova cituje český server Tenisový svět.

Basilashvili měl ovlivňovat zápasy již v roce 2013, vyšetřován je ovšem také jeho zápas ve čtyřhře s Albotem. Ti minulý rok na Wimbledonu prohráli s dvojicí Fucsovics – Travaglia. Na jejich prohru tehdy byla vsazena nemalá částka, která měla dosahovat téměř půl milionu amerických dolarů.

Karatsev měl ovlivnit zápasy ve čtyřhře na challengerech ve Finsku (2019) a Kazachstánu (2020). ITIA nicméně má prošetřovat rovněž letošní zápas ve Stuttgartu, jenž společně s Erlichem prohráli s dvojicí Bopanna – Shapovalov po setech 6:4 a 6:0.

Bude určitě velmi zajímavé sledovat, jak celá kauza dopadne. Pokud se vina hráčů potvrdí, může hrozit, že už si další turnaje na okruhu ATP nezahrají.

Zdroje: ZDF, ATP

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.