Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Jordánsko, laskavá země v srdci neklidného regionu. 7 míst, která musíte vidět

Džeraš foto: Kateřina Svobodová, Lidové noviny

Oč problematičtější bývá situace v sousedních zemích, o to přátelštější je srdce Blízkého východu, Jordánsko. Důvodů, proč se tam vypravit, je mnoho ‒ od mystických cest na biblická místa, přes unikátní památky, dovolenou a ozdravný pobyt u moře až po putování nejkrásnější pouští světa. Na své si přijdou i ti, kteří milují městskou turistiku s kulisami rušných bazarů, s procházkami po antických rozvalinách a s ochutnáváním blízkovýchodní kuchyně v místních restauracích.
  16:00

Ať už se vydáte kamkoli, všude vás budou provázet velmi přátelští Jordánci, vždy ochotní pomoci a poradit. „Předkové devadesáti procent Jordánců byli beduíni, kteří byli zvyklí si v drsných podmínkách nezištně pomáhat, a tak to zůstalo až do dnešních dnů,“ vysvětluje jordánský průvodce Fadi Alsoud.

Ammán

Více než třetina obyvatel Jordánska žije v hlavním městě Ammánu, kde se mísí dávná historie s moderní architekturou. Metropole plná kontrastů, barev, ruchu i vůní leží v kopcovité krajině, na hranici pouště a úrodného údolí Jordánu. Postavena byla údajně stejně jako Řím na sedmi pahorcích, postupem času se ovšem rozšířila a nyní zabírá o sedm pahorků více.

Ammán, město

Ten, kdo cestuje za historií, by měl určitě navštívit slavnou Citadelu, která návštěvníkům dává nahlédnout do dějin Ammánu. Mimo to je odtud nádherný výhled na staré centrum města. Nejznámějšími místy v Citadele jsou Herkulův chrám, komplex Umajjovského paláce a ruiny byzantského kostela. Prohlídka zabere poměrně dost času, připravte se na delší stoupání a schody. Další pozoruhodnou pamětihodností je římský amfiteátr, který dodnes slouží svému účelu. Pravidelně se v něm konají koncerty, operní festivaly, využívaný je i na knižní veletrhy či na různá udílení cen.

Užitečné tipy

Vízum – lze obdržet na letišti Queen Alia International Airport v Ammánu a na letišti v Akabě. Požádat o ně můžete rovněž na zastupitelských úřadech Jordánska. Pro Českou republiku je příslušný Zastupitelský úřad Jordánska se sídlem ve Vídni.

Letecké spojení – z Prahy do Ammánu létá v sezoně (od konce října do začátku března) přímo společnost Ryanair, doba letu je cca 4,15 hod., cena je cca 1500 až 3500 za jednu cestu (údaje k polovině července 2022).

Teploty – pokud se do Jordánska vypravíte během českého léta, připravte se na extrémní horka, klidně i přes čtyřicet stupňů.

Zahalování – ženy se v Jordánsku většinou zahalují, avšak země je k turistům velmi tolerantní a cizinky se na většině míst zahalovat nemusejí. Čím více na venkov, tím spíše je však třeba dbát na místní zvyky a určitě je dobré přibalit si šátek do tašky (a případně si ho dát na hlavu). Nevhodné je příliš vyzývavé oblečení.

Spropitné – Většina Jordánců očekává, že je odměníte spropitným, ať už jde o hotelové poslíčky, ale třeba i průvodce projížděk na velbloudech nebo kapitána člunu, který vás vezme na projížďku po moři. Pro některé jde o téměř celý zdroj obživy, jiní považují spropitné za výraz úcty.

Smlouvání – Smlouvá se jen na trzích a u stánků se suvenýry, v kamenných obchodech je cena pevně daná.

Bezpečnost – Jordánsko je bezpečná země, připravte se na to, že vás při přesunech autem může zastavit na check pointech vojenská (a většinou i velmi přátelská) hlídka. Pas noste vždy u sebe.

Turistické památky hlídá policie, do všech hotelů i na prohlídky atrakcí se vstupuje přes bezpečnostní rámy. Není to formalita. Můžete se setkat s tím, že vám z kufru bude zabaven třeba docela malý nůž (nechte jej doma) nebo láhev alkoholu (zbytečně budete na sebe upozorňovat).

Zcela nevhodná pro výlety je oblast u hranice se Sýrií. Po setmění je rovněž zakázané koupání v Mrtvém moři vzhledem k tomu, že jeho středem prochází jordánsko-izraelská hranice.

Cestovatelská nevolnost – Pokud budete dodržovat základní cestovatelská hygienická pravidla, nevolnosti byste se měli vyhnout.

Milovníci městského ruchu se mohou vypravit na některé z tržišť; čerstvé ovoce či zeleninu nabízí v centru města Souq-al-sukar. Pokud do Ammánu zamíříte v létě, nenechte si ujít pouliční trh v Jabal Amman, který je otevřený vždy v pátek. Stánky s místním zbožím se mísí s pouličními muzikanty, pop-up kavárnami a pouličním jídlem. Jednou z nejstarších ulic v Ammánu je populární Rainbow Street, barevná ulice lemovaná kavárnami, galeriemi, obchody a skvělými restauracemi.

Tip: Zajděte do restaurace Sufra, která nabízí autentický kulinářský zážitek.

Džeraš

Z Ammánu se můžete vypravit na jednodenní výlet do Džeraše (nebo také Gerasy). Toto místo je považováno za jedno z nejlépe dochovaných římských provinčních měst. Založili ho staří Řekové (někdy se spekuluje o tom, že to byl sám velký Alexandr Veliký). Zlatý věk Gerasy byl ovšem pod římskou nadvládou, v těchto časech měla až dvacet tisíc obyvatel, hradby dlouhé několik kilometrů, divadla, hipodrom, ale třeba také nákupní třídu či lázně.

Projděte se po Cardo maximu, skoro kilometr dlouhé kolonádě, která je vydlážděná původními kameny, do nichž vyryly povozy hluboké koleje. Tato třída byla páteří města, po celé její délce vedl důmyslný kanalizační systém. Po kolonádě dojdete na Oválné náměstí, které obklopuje široký chodník s iónskými sloupy. Podívejte se do arény pro 15 tisíc diváků, kde se pořádaly nejrůznější závody.

Nepřehlédněte Hadriánův oblouk vystavěný u příležitosti návštěvy císaře Hadriána v Gerase roku 129. Gerasu v roce 749 postihlo silné zemětřesení, které ji z velké části zničilo. Znovuobjevena byla až na začátku 19. století. Po Petře je druhou nejnavštěvovanější památkou Jordánska.

Kousek od Džeraše (cca 15 km) se nachází hrad Adžlún z 12. století, odkud válečník Saladin podnikal výpady proti křižákům a kontroloval místní beduínské kmeny, které se stávaly křižáckými spojenci. Hrad stojí na kopci Džebel Auf, což je jeden z nejjižnějších výběžků Golanských výšin. Užijte si krásnou vyhlídku z ochozů hradu na zemědělskou krajinu, Galilejské jezero, nebo údolí řeky Jordán. Za dobré viditelnosti dohlédnete až k Mrtvému moři.

Tip: V okolí hradu je řada turistických stezek a krásná přírodní rezervace.

Nebo a Madaba

Pokud byste chtěli navštívit vrchol, odkud se Mojžíš díval před smrtí na zemi zaslíbenou, vypravte se na horu Nebo. Podle Bible řekl Bůh Mojžíšovi: „Toto je země, o které jsem přísahal Abrahamovi, Izákovi a Jákobovi slovy: Dám ji tvému potomstvu. Dal jsem ti ji spatřit na vlastní oči, ale nepřejdeš tam.“ Mojžíš na hoře Nebo skutečně zemřel a údajně zde byl i pohřben, přesná poloha jeho hrobu však není známa.

Výhled, který se Mojžíšovi naskytl, tají dech i dnes: spatříte údolí Jordánu, Mrtvé moře, v dáli leží Jericho. Kousek odtud je místo, kde vytryskl pramen, když Mojžíš udeřil do země holí. Na náhorní plošině se nachází moderní budova kostela, kterou františkáni vybudovali nad ruinami původního byzantského kostela ze 4. století.

Uvnitř vás okouzlí původní mozaiky. Před kostelem stojí vysoká plastika – kovový kříž s propleteným hadem od italského umělce Giovanniho Fantoniho (opět jde o biblickou symboliku) a o kousek dál roste olivovník, který zde jako symbol míru při své návštěvě v roce 2000 vysadil papež Jan Pavel II.

Z hory Nebo je to jen kousek do starobylého města Madaba. Je známé jako město mozaik a žije zde jedna z nejpočetnějších křesťanských komunit v Jordánsku (20 000 z celkových cca 70 000 obyvatel). Křesťané a muslimové se vzájemně se respektují, ale také se podporují a pomáhají si. Madaba se může pyšnit skutečným světovým unikátem; v kostele sv. Jiří (postaveném na byzantských základech) je k vidění vůbec nejstarší mozaiková mapa Svaté země (cca polovina 6. století).

Madaba centrum

Původně měla úctyhodné rozměry – zhruba 20 (někdy se uvádí až 25) x 7 metrů a na její sestavení byly použity dva miliony dílků mozaiky. Sloužila poutníkům na cestách do Svaté země. V průběhu věků ji poškodilo zemětřesení, takže se dochovaly jen její části a nyní měří přibližně 16 x 5 metrů. I tak jde o fascinující dílo sloužící nejen jako lákadlo na turisty. Využívají ji i badatelé, neboť obsahuje cenné informace pro lokalizaci a verifikaci biblických míst.

Tip: Pokud chcete vidět, jak mozaiky vznikají, navštivte některou z místních řemeslných dílen.

Malá Petra a Petra

Když se řekne Jordánsko, každému se asi vybaví unikátní památka Petra, zapsaná na seznam UNESCO a zařazená v roce 2007 mezi nové divy světa. Skalní město, které se ukrývá v růžovozlatých pískovcových stěnách, leží zhruba tři hodiny jízdy od Ammánu. Bylo založeno zhruba ve 3. století před naším letopočtem až 1. stoletím našeho letopočtu, kdy se v ní usadili Nabatejci, arabský kočovný kmen.

Z útočiště ve skalách udělali hlavní město, jež se stalo důležitou křižovatkou na obchodních cestách, které spojovaly Čínu, Indii a jižní Arábii s Egyptem, Sýrií, Řeckem a Římem. Vyhraďte si více času, abyste mohli Petru prozkoumávat celou, nejen kratší cestu k nejfotografovanější Pokladnici. Petra je pozoruhodná i tím, že drtivá většina prostor je volně přístupná.

Připravte se na to, že budete stoupat po schodech nahoru a dolů, že vám bude klouzat písek po nohama a že nachodíte klidně i deset kilometrů v pořádném vedru. Dost často vám budou společnost dělat skupiny turistů, mezi nimiž se proplétají beduíni na koních, divoké kočky, polotoulaví psi a tu a tam nějaký velbloud.

Malá Petra

O poznání méně se mluví o menší sestře této památky, takzvané Malé Petře… Je to tak trochu odstrčený sourozenec slavné atrakce, který však nabízí divoké kouzlo bez davů turistů (a bez nutnosti platit vstupné). Nejspíš šlo o jakési předměstí „velké“ Petry, která je vzdálená cca 8 kilometrů. Cesta vede soutěskou kolem vytesaných jeskyní, hlavní cenností je komora s dochovanými zbytky fresek. Když půjdete soutěskou dál, můžete na jejím úzkém konci vystoupat na plošinu a rozhlédnout se po dalším údolí. Ovšem pozor, cesty jsou strmé a sestup je vůli písku dost kluzký.

Tip: Pokud budete chtít v Petře šetřit silami, můžete část prohlídky strávit v sedle koně. Cena za svezení je sice zahrnuta ve vstupence, ovšem beduínům se dává povinné spropitné 5 JOD (cca 160 korun)

Vádí Rum

Nejkrásnější poušť světa Vádí Rum leží právě v Jordánsku a alespoň jednodenní výlet (lépe dvoudenní) by si neměl nikdo nechat ujít. Je zapsaná na seznamu Světového dědictví UNESCO. Měsíční údolí, jak se poušti také říká, hrálo v řadě filmů, ať už je to velkofilm Lawrence z Arábie, či pozdější Marťan, Transformers, Star Wars, Duna a desítky dalších.

Všechna místa, kde se filmaři pohybovali, si můžete prohlédnout a prochodit osobně. O poušť se starají beduínské rodiny, které zde také provozují kempy pro turisty (hotely v poušti byste hledali marně). Kempy jsou nejrůznějších cenových kategorií, od jednoduchého ubytování až po superluxusní stany.

Vádí Rum kemp

Co v poušti podnikat? V příznivějších (chladnějších) obdobích roku se tu chodí na treky, leze na pískovce, fotografuje, odpočívá, bobuje na dunách, pozoruje západ či východ slunce a samozřejmě také hvězdná obloha. Rudozlatou poušť můžete poznávat ze sedla koní či z hrbu velblouda, z balonu, oblíbené jsou výlety 4 x 4.

Tip: Fanoušci starých časů se mohou v poušti svézt parní lokomotivou z počátku 20. století.

Akaba

Za luxusními letovisky a za nákupy se vypravte do Akaby, která se rozprostírá na břehu Rudého moře a kde leží jediný jordánský přístav. Díky němu je celá oblast bezcelní zónou a v obchodech se dá nakupovat mnohem levněji než jinde v Jordánsku. Na rozdíl třeba od Tuniska či Egypta tu na vás ovšem nebude nikdo pokřikovat, neomaleně tahat do svých obchodů a dotěrně nabízet všechno možné. Do Akaby se jezdí také za odpočinkem a relaxací, naleznete tu krásné písečné pláže. Na dohled je izraelské město Ejlat, avšak díky příznivým cenám je více vyhledávaná právě Akaba.

Za zdravím se jezdí k dalšímu jordánskému „moři“, a to k tomu Mrtvému. Popravdě, moře to není (jde o jezero) a úplně mrtvé také ne (byly v něm nalezeny mikroorganismy, které zvládnou i tak nepříznivé podmínky, jako je extrémní slanost). Koupání v Mrtvém moři je velký zážitek i organismu prospěšná záležitost.

Studie prokázaly, že kombinace vody a bahna nacházejícího se podél pobřeží má významné zdravotní přínosy, jako je zlepšení krevního oběhu, harmonizace tlaku, zmírnění nepohodlí při artritidě, hojení alergií a revitalizace pokožky. Jezdí se sem léčit lupenka, akné, vhodný je zde pobyt i pro astmatiky, neboť je tu vzduch s vyšší koncentrací kyslíku díky tomu, že vodní hladina leží 420 metrů pod hladinou moře.

Tip: Pobřeží na jih od Akaby se pyšní nejkrásnějšími korálovými útesy v Rudém moři ‒ ideální místo pro potápěče či alespoň na šnorchlování. Na ta nejlepší místa se dostanete lodí z přístavu.

Restaurace, bistra, kavárny

Jezte, ochutnávejte. Už samotná jordánská kuchyně může být dobrým důvodem, proč se do této země vypravit. Do místní gastronomie se promítá řada vlivů, od severoafrické, přes perskou, středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Pokrmy jsou lehké, plné vonících bylinek, koření a čerstvé zeleniny.

Ochutnejte hummus (cizrna s tahini a olivovým olejem), moutabbal (pečený lilek s tahini a česnekem), tabbouleh (salát z petržele, rajčat, mátových listů a s křupavými pšeničnými lupínky). Objednejte si mezze a sdílejte jídla se spolustolovníky. Národním jídlem je mansaf, pokrm z jehněčího masa, které se vaří ve fermentovaném jogurtu. Podává se s rýží nebo bulgurem. Vše zapijte osvěžující limetkovo-mátovou limonádou.

Káva s kardamomem a lemon mint

Na závěr si objednejte kávu s kardamomem . K ní si dejte pravou arabskou zmrzlinu bekdash připravenou ze salepu (mletý kořen horské orchideje), mastixové pryskyřice, smetany, s vůní růžových či pomerančových lístků a zasypanou hromadou křupavých pistácií. Už nikdy nebudete chtít jinou. A proč ty zvláštní ingredience? Samozřejmě kvůli chuti, ale také proto, aby se zmrzlina v pařácích rychle neroztékala.

Tip: Pokud si rádi vozíte z cest „gastro“ suvenýry, můžete tu nakoupit skvělé koření, sladkosti, ale třeba také velmi neobvyklý sušený fermentovaný jogurt.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!