Hlavní obsah

Právní bitva o Twitter má vypuknout v září. Musk je proti

San Francisco

Americký miliardář Elon Musk vyzval soud, aby odmítl požadavek na brzké zahájení soudního řízení, které se bude zabývat jeho rozhodnutím odstoupit od dohody o převzetí internetové společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč). Firma Twitter požaduje, aby proces začal již v září. Podle Muskových právníků je ale tento požadavek neoprávněný, napsala agentura Reuters.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo Twitteru

Článek

Musk se na převzetí Twitteru dohodl letos v dubnu. Minulý týden v pátek však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se nicméně už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Twitter žaluje Elona Muska, má splnit dohodu a sociální síť koupit

Internet a PC

Společnost Twitter pak tento týden Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

"Náhlá žádost Twitteru o nadsvětelnou rychlost po dvou měsících otálení a mlžení je jeho další strategií k zakrývání pravdy o spamových účtech," uvedli Muskovi právníci v dokumentech předložených soudu. Vhodným termínem pro zahájení procesu by podle nich byl únor příštího roku, píše server CNBC.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Twitter označuje důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění. Podle firmy rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Páteční obchodování na burze přitom cena akcií Twitteru uzavřela na 37,74 dolaru.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 219 miliard dolarů (zhruba 5,3 bilionu Kč).

Denně odstraňujeme přes milion falešných účtů, tvrdí Twitter

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Investoři Twitteru zažalovali Muska

Investoři Twitteru zažalovali miliardáře Elona Muska za to, že se zpožděním informoval o zvýšení svého podílu ve společnosti. Informovala o tom agentura...

Výběr článků

Načítám