18. července 2022 • 13:15

Los Evropské ligy: Slovácku hrozí Fenerbahce, „plán B“ zná i Plzeň

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slovácka se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dynamem Kyjev a Fenerbahce Istanbul. V kádru tureckého celku, který na jaře v pohárech vypadl s pražskou Slavií, působí i český reprezentační obránce Filip Novák. Úvodní zápasy jsou na programu 4. srpna, odvety o týden později. Slovácko začne venku. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.



A pokud Plzeň ve 2. předkole Ligy mistrů nezvládne zápas s HJK Helsinky, utká se ve 3. předkole Evropské ligy s horším z dvojice Maribor-Tiraspol. Los ji tak poslal na stejný pár jako v boji o Champions League.

Vítěz domácího poháru MOL Cupu a čtvrtý celek uplynulé sezony české ligy potřebuje v letní kvalifikaci vyhrát aspoň jeden dvojzápas, aby si zajistil účast ve skupině Evropské konferenční ligy. Na cestě do hlavní fáze Evropské ligy by Slovácko muselo zdolat dva soupeře; pokud by neuspělo ve 3. předkole, čekalo by ho závěrečné předkolo Konferenční ligy.

Slovácko mělo coby vítěz MOL Cupu původně startovat ve 3. předkole Evropské konferenční ligy, k přesunu do lepší soutěže mu pomohly ostatní výsledky v uplynulé sezoně evropských pohárů. AS Řím si díky triumfu v Konferenční lize zajistil účast ve skupině Evropské ligy, kam se kvalifikoval i z domácí soutěže. Díky tomu se postupové příčky posunuly.

Slovácko mohlo v hlavní části 3. předkola Evropské ligy dostat jen dvě dvojice soupeřů z 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů. Los nebyl týmu k Uherského Hradiště nakloněn a přisoudil mu papírově těžší protivníky.

Fenerbahce skončilo v minulé sezoně turecké ligy na druhém místě za mistrovským Trabzonsporem. V pohárech nejprve na podzim obsadilo třetí příčku ve skupině Evropské ligy, díky níž přešlo do jarní části Evropské konferenční ligy. V ní na úvod dvakrát prohrálo s pražskou Slavií 2:3. Novák v obou zápasech kvůli zranění chyběl, nyní už je ale dvaatřicetiletý levý bek v pořádku. Slovácko o víkendu v přípravě remizovalo s tureckým mistrem Trabzonsporem 2:2.

Dynamo Kyjev ovládlo poslední dohraný ročník ukrajinské ligy (2020/21), předtím čtyřikrát za sebou kraloval rival Šachtar Doněck. Celek z metropole hrál naposledy soutěžní zápas v prosinci, od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci února nastupoval jen k přípravným utkáním.

Vzhledem k pokračující válce v zemi musí Dynamo v pohárové kvalifikaci při domácích duelech do azylu na neutrální půdě, v 2. předkole Ligy mistrů se představí na stadionu v polské Lodži. Ukrajinská liga se v minulé sezoně nedohrála.

„Já osobně jsem si přál raději tuto dvojici než Midtjylland nebo Larnaku. Z hlediska atraktivity jsou to pro mě lepší soupeři, i když možná těžší než zbylé dva. Oba týmy jsou hodně kvalitní, převyšují nejen Slovácko, ale asi i naši ligu. Co se týče tradice, jsou to obrovské kluby, které hrají Ligu mistrů a ve svých zemích patří k nejlepším. Hrají vždy o titul. Pro nás velmi těžký los,“ řekl v nahrávce pro média kapitán Slovácka Michal Kadlec, který v minulosti hrával za Fenerbahce.

„Myslím, že oba týmy jsou vyrovnané. Fenerbahce hodně posílilo, má nového trenéra. Sleduji je. Pro nás dobře, že jsme teď hráli s Trabzonsporem. Mohli jsme si vyzkoušet tureckého soupeře, myslím, že to byla vyrovnaná partie. Dynamo Kyjev je velká neznámá. Nehráli teď ligu, hrají jen přáteláky. Domácí zápas budou hrát v Polsku, což je pro ně nevýhoda. Bude to pro ně první ostrý zápas po delší době, nevím, jak to mají s těmi mimofotbalovými věcmi. Uvidíme, kdo na nás vyjde,“ dodal sedmatřicetiletý obránce.

Slovácko bude usilovat v pohárech o premiérový postup do skupiny. V minulé sezoně vypadlo hned na úvod ve 2. předkole Evropské konferenční ligy a předtím hrálo jen dnes již neexistující letní Pohár Intertoto.

Los 3. předkola Evropské ligy (první utkání 4. srpna, odvety 11. srpna):

Hlavní část:
Dynamo Kyjev/Fenerbahce Istanbul - Slovácko
Midtjylland/AEK Larnaka - Partizan Bělehrad.

Mistrovská část:
Maribor/Šeriff Tiraspol - HJK Helsinky/Viktoria Plzeň
Žalgiris Vilnius/Malmö - Pjunik Jerevan/Dudelange (Luc.)
Ludogorec Razgrad/Shamrock (Ir.) - Dinamo Záhřeb/Škupi (Mak.)
Linfield (Sev. Ir.)/Bodö/Glimt - Karabach/FC Curych
Maccabi Haifa/Olympiakos Pireus - Ferencváros Budapešť/Slovan Bratislava.

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud