Vše, co víme o Mendelovi, víme díky Iltisovi!

Martina Viktorie Kopecká, David Macek

Martina Viktorie Kopecká, David Macek

Bojovník proti rasismu, stavitel mostů mezi Čechy a Němci, významný Brňan. Meeting Brno objevuje místa křížení Huga Iltise a přivítá jeho vnuka Davida Iltise. Festival Meeting Brno oslaví 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela příběhem jeho popularizátora Huga Iltise, doktora biologie, botanika a hlavního organizátora oslav 100. výročí Mendlova narození. I proto letos Meeting probíhá zčásti souběžně s Mendel Festivalem a je situován na Mendlovo náměstí do kláštera.

Sedmý ročník festivalu Meeting Brno se uskuteční od 22. do 31. července 2022 s mottem Místa křížení. Paměťový festival Meeting Brno se letos zaměří na vzájemné porozumění a přijetí odlišností. Zasadí je do souvislostí spojených s důležitými místy v Brně, kde se historicky křížily kultury i geny. Festivalem diváky i v tomto roce provede prezidentka festivalu Martina Viktorie Kopecká. Festival Meeting Brno věnuje Hugo Iltisovi a G. J. Mendelovi hned několik akcí. Od 22. července bude v klášterní zahradě umístěna výstava Hugo Iltis: Light to the people Peace in the world. Do klášterní zahrady také dojde v sobotu 23. července tradiční Pouť smíření za účasti desítek německých krajanů věnovaná letos Hugo Iltisovi a G. J. Mendelovi. V neděli 24. července v 19 hodin v Alfa pasáži festival uvede koncert Hugo Iltis pro Gregora Johanna Mendela k uctění památky obou vědců. Komorní orchestr Akademie věd je neprofesionální těleso složené z aktivních muzikantů z různých částí světa a současně vědců z mnoha vědních oborů, které pojí láska k umění a vědě. Jde o dialog české a německé hudby J. S. Bacha, Antonína Dvořáka a s Brnem spjatých autorů Bohuslava Martinů a jeho žačky Vítězslavy Kaprálové. V pondělí 25. července pak v rámci festivalu proběhne premiéra inscenace Fantastické rasy a jak je najít, která reflektuje Iltisovy protirasistické spisy.

Kontakt pro média:

Veronika Smyslová, e-mail: veronika.smyslova@meetingbrno.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-historie-kultura-věda-festival-Meeting Brno

Oblast
Jihomoravský (bn)

Kategorie
Věda, vzdělávání a školství
Kultura
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.