Čeští meteorologové zpřesnili předpověď počasí v mobilních telefonech pomocí strojového učení

Zatímco dosud se mobilní aplikace s předpovědí počasí spoléhaly jen na výstupy z jednoho předpovědního modelu, nyní přichází nové vylepšení. Mobilní aplikace od českých vývojářů a meteorologů z Meteocentra zapojila do předpovídání počasí i umělou inteligenci. Předpovědi jsou založeny na novém, unikátním přístupu. Na základě strojového učení se kombinuje několik meteorologických modelů společně s dalšími metodami pro docílení co nejpřesnější předpovědi počasí.

U běžných aplikací předpověď počasí obvykle vychází z jednoho z mnoha existujících meteorologických modelů. To s sebou však nese jisté limity, které mohou způsobit nepřesné koncové predikce. "Nedá se říci, že by jeden z modelů byl lepší než jiný. Každý funguje trochu jinak a platí, že při různém typu počasí je nejlepší jiný model. Některý umí bouřky, jiný zvládá zimní inverze, další zase dobře předpovídá třeba noční teploty," vysvětluje Bohuslav Zeman ze společnosti Meteocentrum.cz

Nová aplikace se učí na historických datech a minulých předpovědích. Ty porovnává se skutečností a na základě toho následně vhodně kombinuje různé modely a předpovědní metody s cílem minimalizovat budoucí odchylky. Díky tomuto novému přístupu mohou meteorologové pro danou oblast a čas dosáhnout nejpřesnější možné předpovědi. Vyvinutí takového nástroje bylo časově velmi náročné s vysokými požadavky na výpočetní výkon, ale výsledkem jsou daleko přesnější předpovědi počasí, než byli uživatelé dosud zvyklí.

Přehledný design s přesností i pro náročné uživatele

Aplikace je dostupná na Google Play pro všechna zařízení s operačním systémem Android. Celkový design je velice intuitivní a nabízí uživatelům snadný přístup k nejaktuálnějším předpovědím pro jakoukoli jimi zvolenou lokalitu. "V aplikaci kromě aktuálního přehledu a předpovědi počasí po hodinách najdete i predikci srážek po minutách na nejbližší hodinu. Nechybí ani globální srážkový radar, výstrahy a upozornění na blížící se déšť. Uživatelé ocení i plánovač venkovních aktivit, který pomocí přehledných indexů doporučí ideální povětrnostní podmínky pro běhání, kolo, grilování a další aktivity," doplňuje Zeman z Meteocentra.

Data společně s předpověďmi jsou aktualizována v reálném čase na základě nejnovějšího vývoje počasí. Pro obydlené oblasti s dostupným měřením probíhá aktualizace většinou každých 10 minut. Za první měsíce, po které je aplikace dostupná, již získala nespočet spokojených uživatelů, a to nejen u nás ale i ve světě.

Aplikace "Počasí a radar Meteocentrum" je zdarma dostupná ke stažení na https://play.google.com/store/apps/details?id=com.meteosource.weather.forecast.local.radar&hl=cs .

O Meteocentru

Již od roku 2007 pomáhá Meteocentrum nejen při plánování aktivit závislých na počasí, ale také přispívat k všeobecnému povědomí o počasí obecně a jeho extrémních projevech. Předpovědi počasí vznikají s využitím nejnovějších technologií na základě velkého množství vstupních dat a jsou pod denním dohledem profesionálních meteorologů. Meteocentrum tak na základě zahraničních i vlastních numerických modelů vytváří denně v reálném čase detailní předpovědi počasí pro celý svět.

Kontakt pro více informací:

Bohuslav Zeman, e-mail: zeman@meteocentrum.cz

Klíčová slova ČR-počasí-předpověď-Meteocentrum-firmy-IFYS

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Služby, cestovní ruch

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.