Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové cílí výhradně na civilní cíle, hlásí Ukrajina. Charkov stále vzdoruje

Ukrajinští dělostřelci pálí z děla při obraně Charkovské oblasti. Rusům se její hlavní město nepodařilo dobýt. (21. července 2022) foto: Reuters

Nejméně tři mrtvé a třiadvacet zraněných si ve čtvrtek vyžádalo ruské ostřelování Charkova, uvedla ukrajinská prokuratura. Útoky vyšetřuje jako válečný zločin. Druhé největší ukrajinské město leží jen asi čtyřicet kilometrů od hranic s Ruskem, ruské armádě se jej však nepodařilo po vpádu na Ukrajinu dobýt.
  6:55

„Ruský nepřítel střílí výlučně po ulicích města, obchodních střediscích, obytné infrastruktuře. Zasáhl obytný dům, ve kterém byla soukromá zubařská ordinace, uvnitř (naštěstí) nebyli lidé,“ napsal šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti. Gubernátor upřesnil, že mezi zraněnými je i několik dětí a že čtyři zranění jsou v kritickém stavu.

Prokuratura podle listu RBK-Ukrajina později upřesnila, že střely vypálené z ruských raketometů Uragan zasáhly zastávku městské dopravy u tržnice a zabily tři lidi a dalších 20 zranily. Další tři lidé utrpěli zranění poté, co ruská děla trefila obytný dům.

Ruská palba podle starosty Ihora Terechova mířila do hustě obydlené čtvrti.

Reportéři agentury AP viděli na tržišti Barabašovo zoufale plakat Sabinu Pogorelecovou nad tělem mrtvého manžela, prodavače Adama. Na hlavě měl zakrvácenou ránu, ležel částečně zakrytý látkou vedle malého stánku. Když policisté ženu jemně odtahovali, aby mohli zdravotníci tělo jejího muže odnést, prosila je, aby ho mohla držet, popsala AP. Stanice BBC zveřejnila na svém webu z této situace také video.

„Lidé začali postupně pracovat, vyšli ven prodávat věci a obyvatelé sem přišli nakupovat,“ řekl Volodymyr Tymoško, šéf policie v Charkovské oblasti. „A právě toto místo zasáhly rakety Uragan s kazetovými bombami, aby maximalizovaly škody na lidech,“ upozornil. Tvrzení o kazetových bombách nebylo možné nezávisle ověřit, poznamenala AP. Kazetová munice je označením pro střely nebo bomby, které nesou desítky kusů menší munice a mají tak ničivější účinek.

Ruské invazní síly podle ukrajinských představitelů v noci ostřelovaly také jihoukrajinský Mykolajiv a východoukrajinský Kramatorsk a Kosťantynivku, kde podle nich zničily dvě školy. Z trosek školního zařízení v Kramatorsku záchranáři vytáhli tělo muže, další dva lidé se podle nich pohřešují.

O den dříve si ruské ostřelování vyžádalo v Charkově tři oběti, zasažené na zastávce městské dopravy: postarší manželský pár a třináctiletého chlapce. Jeho šokovaný otec podle zpravodajů agentury AFP dlouho klečel uprostřed trosek u synova těla a držel mrtvé dítě za ruku.

Rusko stále tvrdí, že neútočí na civilisty a na civilní cíle, i když válka, pokračující 148. dnem, si podle odhadů už vyžádala tisíce mrtvých a miliony Ukrajinců vyhnala z domovů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

4. července 2022

Autoři: ,

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...