VIDEO: Kostel duchů. Znáte místo, kde místo věřících sedí jen prázdné pláště?
Kostel v Lukové u Manětína. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Luková - Jednou v týdnu se pro veřejnost otevírá kostel svatého Jiří v Lukové nedaleko Manětína. Jsme na severním Plzeňsku. Do kostela míří skupinky turistů. Láká je navštívit místo, které se u nás stalo známým jako Kostel duchů.

Uzavřený kostel v nelichotivém stavu si před deseti lety vybral tehdejší student Jakub Hadrava pro výstup své bakalářské práce. Do kostela přišli dobrovolníci, které obalil igelitem, překryl prostěradly a krajkami a zalil sádrou. Vzniklé odlitky od té doby poněkud netradičně zdobí interiér kostela a připomínají duše věřících, kteří zůstali kostelu věrni i v dobách nejtěžších.

A z kostela se stala turistická atrakce. Příspěvky návštěvníků pomáhají zachránit tuto památku ze 14. století. Kostel je otevřený vždy od května do října v sobotu od 13 do 16 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=ixoR4kvUV_Y

Kudy tam

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru