Spojte se s námi


Tenis

Naomi Ósakaová: Mimořádně talentovaná teniska, které psychické problémy přibrzdily kariéru

Naomi Ósakaová je japonská tenistka, která v mladém věku prorazila na okruhu WTA. Dostala se dokonce na pozici světové jedničky, bohužel jí však v rozletu výrazně přibrzdily psychické problémy.

Publikováno

dne

Naomi Ósakaová je japonská tenistka, která v mladém věku prorazila na okruhu WTA. Dostala se dokonce na pozici světové jedničky, bohužel jí však v rozletu výrazně přibrzdily psychické problémy.

Naomi Ósakaová se narodila v roce 1997 v japonském městě Ósaka. Již ve svých třech letech se s rodiči přestěhovala do Spojených států, kde také vyrůstala. Její sestra hraje také profesionálně tenis, několikrát spolu dokonce nastupovaly ve čtyřhře.

Začátky kariéry

Do svého prvního ženského turnaje nastoupila Ósakaová již ve čtrnácti letech, kdy se zúčastnila turnaje ITF na Jamajce. Zde sice nepostoupila přes kvalifikaci, nicméně do dalších zápasů nabrala velmi cenné zkušenosti.

Poprvé se do hlavní fáze turnaje dostala o rok později v Indianě a hned postoupila do druhého kola. Stopku jí zde vystavila domácí tenistka Burdettová. Od tohoto okamžiku začala získávat cenné body do žebříčku WTA, což v roce 2013 vyvrcholilo premiérovou účastí v kvalifikaci na turnaj WTA v Québecu.

Stejně jako u turnajů ITF, i zde na účast v hlavní fázi čekala rok. V americkém Stanfordu pak všechny překvapila, když v prvním kole zdolala favorizovanou Stosurovou.

Jejích skvělých výkonů si začali všímat i fanoušci, kteří ji v roce 2015 zvolili jako zástupkyni Asie do turnaje vycházejících hvězd v rámci Turnaje mistryň. I když byla Ósakaová ze všech účastnic žebříčkově nejníže žebříčkově postavenou hráčkou, dokráčela si pro senzační vítězství.

Úspěchy na velkých turnajích

Od Turnaje mistryň začala Ósakaová sbírat na okruhu úspěchy. V roce 2016 si zahrála první finále na turnaje WTA a na konci sezóny se v žebříčku umístila na 47. místě. První titul brala ve svých 20 letech a to z turnaje Indian Wells, kde ve finále přehrála Rusku Kasatkinovou.

Rok 2018 byl pro japonskou tenistku mimořádně úspěšný, když dokázala senzačně ovládnout grandslam US Open. Ve finále ve dvou setech porazila Williamsovou a pronikla tak do první desítky celkového pořadí.

Do konce roku si svou formu dokázala udržet, a tak svou průlomovou sezónu zakončila na pátém místě.

Světová jednička a psychické problémy

V roce 2019 Ósakaová pokračovala ve skvělých výkonech. Na úvod ročníku dokázala ovládnout Australian Open, přičemž postupnými úspěchy v dalších turnajích se dopracovala ž na pozici světové jedničky. Titul z US Open však obhájit nedokázala, a tak sezónu zakončila na třetím místě.

Od roku 2021 se Naomi Ósakaová spíše trápila a to nejen ve tenisovém životě, ale spíše v tom osobním. Na French Open, kde mohla zabojovat o první místo ve žebříčku, prozradila, že již třetím rokem trpí psychickými problémy, což vyvrcholilo jejím odstoupením z turnaje.

Na domácích olympijských hrách nastoupila jen ve dvouhře, kde ji vyřadila česká tenistka Vondroušová. Druhou polovinu sezóny pak kvůli psychickým problémům spíše absentovala, čímž tak vypadla z první desítky celkového pořadí.

Další rok začala koncem na Australian Open už ve třetím kole. Vzhledem k tomu, že Ósakaová na tomto grandslamu obhajovala vítězství, ztráta bodů znamenala propad až na 84. místo. Poměrně známá je i událost z turnaje BNP Paribas Open, kde po špatném výkonu vypadla ve druhém kole. Japonská tenistka opouštěla kurt v slzách poté, co jeden z fanoušků na ni zařval, že „nestojí za nic“.

Zdroj: Livesport, WTA žebříček, ČT Sport

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.