Chlupáči, 2. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Velký huňatý chlupáč, zástupce severského plemene, zaujme nejen svým vzhledem, ale i povahou. Je to „pan pes“, který je vždy svůj. Jaký je život s aljašským malamutem a čím se tato silná psí osobnost vyznačuje?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Samostatnost i oddanost

Aljašský malamut

Pokud hledáte milujícího a věrného psa, který se však umí řídit i podle vlastního uvážení a dokáže si postavit hlavu, je aljašský malamut právě pro vás. Právě díky kombinaci těchto vlastností se však příliš nehodí pro úplné začátečníky, kteří by nemuseli zvládnout jeho tvrdohlavost a instinktivní jednání.

Obecně je malamut výborným společníkem, který se hodí i do rodiny s dětmi, se kterými většinou vychází velice dobře. Snese se i s ostatními chlupáči, podmínkou však je včasná socializace. Tento severský hafan je velice věrný pes, který si často vytvoří silné pouto s jedním členem rodiny.

Rodina jako smečka

Aljašský malamut

Aljašský malamut patří mezi primitivní plemena, což znamená, že jeho vývoj nebyl příliš ovlivněn člověkem a šlechtěním. Díky tomu je u něj zřetelné přetrvávající smečkovité chování, které uznává hierarchii. Právě proto si, jak již bylo zmíněno, často vybere jednoho „pána“ z celé rodiny a ostatní staví na nižší pozice. Není to však žádným pravidlem, samozřejmě záleží na přístupu všech členů domácnosti, na denním režimu a společných aktivitách. Při výchově a výcviku je potřeba postupovat s důsledností, kde je nutná pevná ruka, avšak mnohem důležitější je spravedlivost a citlivý přístup.

I když bude aljašský malamut věrným a milujícím rodinným společníkem, nečekejte od něj ochranářské pudy. Nehodí se příliš jako hlídač, naopak cizí lidi většinou přivítá s radostným vrtěním ocásku.

Mohutný chlupáč, co miluje pohyb

Aljašský malamut

Odolný, vytrvalý a aktivní mazel. I tak lze popsat aljašského malamuta. Tento hafan potřebuje opravdu mnoho pohybu a omezený prostor mu nesvědčí. Proto se hodí do aktivní rodiny, kde bude mít dostatek vyžití. Je ideálním parťákem pro běh či jízdu na kole, koloběžce, nebo i lyžích či sáních, jelikož miluje chladné počasí a sníh.

Při těchto aktivitách navíc oceníte jeho silný tah, který je opravdu intenzivní. A taky aby ne, přeci jen se jedná o mohutného svalnatého psa, který byl využíván právě pro tažení břemen. I proto se z něj může stát šampion v psím sportu zvaném weight pulling. Nezapomínejte však ve všech případech, kdy využíváte tah psa, na správné vybavení. Samozřejmostí je v takových situacích pohodlný postroj.

Ke komu se hodí aljašský malamut? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock