Naboso mezi labyrinty zámku Loučeň

V sobotu 30. července se bude na zámku Loučeň chodit naboso. K příležitosti oslavy Mezinárodního dne turistiky naboso se zámek Loučeň opět zapojí se svým speciálním bosým programem. Odložte v loučeňském labyrintáriu své boty a s nimi i stud. Vyzkoušejte nový životní styl a jinou formu zdravého pohybu – turistiku naboso.

Oslava Mezinárodního dne turistiky naboso patří již k pravidelným akcím, na které se mohou návštěvníci zámku Loučeň těšit. Tento rok si na Loučeni užijí bosých procházek již po sedmé. „Turistika Naboso patří k velmi oblíbeným událostem na našem zámku, v předešlých letech pokaždé přilákala více než tisícovku bosých nadšenců. Věříme, že i tento rok si bosou sobotu užijeme do posledního kroku naplno,“ uvádí Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

Pro koho je Mezinárodní den turistiky naboso? Mezinárodní den turistiky naboso je zařazen do akcí IVV (Internationaler Volkssportverband), což je mezinárodní organizace pro lidový sport, tedy nevýkonnostní, odpočinkový, nenáročný, cenově dostupný sport, bez omezení věku či výkonnosti. Nové zážitky a poznatky si tak může užít skutečně úplně každý. Turistika naboso je vhodná též pro zrakově postižené jak z důvodu hmatových prožitků, tak z hlediska nácviku prostorové orientace a samostatného pohybu.

„Když nás před 7 lety poprvé oslovil spolek Turistiky naboso a představil nám hlavní myšlenku a prospěch bosé turistiky, neváhali jsme a ihned jsme se k oslavám zapojili. Zámek Loučeň má největší nohu ve střední Evropě v podobě Palisádového bludiště, tudíž si o aktivity spojené s bosou turistikou přímo říká. A právě celková magičnost našeho Labyrintária, tedy souboru 12 labyrintů a bludišť, nabádá k většímu propojení s přírodou pomocí bosých procházek napříč nejenom labyrinty, ale i zámeckým parkem,“ dodává Vratislav Zákoutský, kastelán.

Program dne:

• 11:00 – 13:00 - vycházka 2 km od stánku Turistiky naboso po zámeckém parku, na kterou těsně navazuje chůze poslepu pískovcovým labyrintem;

• 13:00 – 13:30 – naboso a poslepu pískovcovým labyrintem;

• 13:30 – 14:00 – bosý běžecký závod pro děti u stánku Turistiky naboso;

• 14:00 – 15:00 - přednáška o chození naboso (v interiéru zámku či okolních budov, bude upřesněno na místě);

• 15:30 – 16:30 – bosá prohlídka zámku s hmatovým překvapením;

• 17:00 – chůze ve žhavém uhlí; kuličkové hřiště

Po celý den bude probíhat také doprovodný program, při kterém si návštěvníci budou moci vyrobit ozdoby nohou – takzvané Potěmkinovy sandále. V obří noze (v Palisádovém bludišti) budou poznávat tajemství reflexní terapie. K dispozici bude také zkouška obratnosti nohu v bosé dílně, hmatové chodníčky, pro odvážné chůze po střepech. Po celý den budou také probíhat prohlídky zámku s kostýmovaným průvodcem a samozřejmě jak jinak než naboso.

Zámek Loučeň je otevřen denně, ve všední dny od 09:00 do 18:30, o víkendech od 09:00 do 20:00.

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s Labyrintáriem, unikátní kolekcí 12 labyrintů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný.

Více informací včetně podrobného programu a rezervace vstupenek na www.zamekloucen.cz

Kontakt: PR manager - Bc. Vendula Knapová, e-mail: vendula.knapova@zamekloucen.cz

Klíčová slova ČR-památky-turistika-Zámek Loučeň

Oblast
Středočeský (sc)

Kategorie
Služby, cestovní ruch
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.