Hlavní obsah

Pobaltské státy se připravují na Rusko. Chtějí HIMARS jako Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga/Varšava

Úspěch mobilních raketových systémů HIMARS v boji proti ruským silám na Ukrajině zásadně zvýšil jejich poptávku v dalších zemích. Lotyšsko zaslalo do Spojených států žádost o nákup zatím nezveřejněného počtu systémů, jedná se o společný projekt spolu s Estonskem a Litvou. Pět set HIMARSů už si objednalo i Polsko.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Americké salvové raketomety HIMARS

Článek

„Ministerstvo obrany zaslalo do USA žádost o informace o dostupnosti a cenách HIMARS,“ uvedl pro server Defense News mluvčí lotyšského ministerstva obrany.

„Jedná se o společný projekt pobaltských států a ministerstvo obrany očekává, že jej USA podpoří spolufinancováním,“ dodal.

Salvové raketomety HIMARS vyrobené americkou společností Lockheed Martin aktuálně využívá ukrajinská armáda v boji proti ruským okupantům.

Lotyšsko není jedinou zemí, která o ně projevila zájem. Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak v květnu oznámil, že podepsal žádost o nákup asi 500 systémů HIMARS.

Ruská agentura žádá v dopise Bělorusko o vytvoření falešné reportáže o zničení HIMARSu

Evropa

Před pár týdny zase Pentagon odsouhlasil potenciální prodej šesti systémů M142 HIMARS a souvisejícího vybavení Estonsku v odhadované hodnotě 500 milionů dolarů.

V oznámení se uvádí, že Estonsko je partnerem v NATO a prodej by mu pomohl „odvrátit regionální hrozby“ a zároveň podpořit zájmy USA.

Estonsko chce Rusko odstrašit

Estonský ministr obrany Kusti Salm sdělil tamnímu veřejnoprávnímu rozhlasu, že Rusko má poblíž hranic s pobaltskými státy rozmístěny vojenské základny a spoléhá se na železnici jako na zásobovací trasu.

Podle něj by se Rusku útok na Estonsko vyzbrojené HIMARS značně prodražilo.

Ukrajinci našli zranitelnost Rusů. Střelami HIMARS poškodili klíčový most

Evropa

„Pokud budou vědět, že dokážeme zničit určité druhy cílů, budou muset začít hledat alternativní řešení,“ řekl Salm.

„Ta jsou však výrazně dražší. Útok na Estonsko, pobaltské země a NATO bude pro nepřítele mnohem složitější a dražší,“ dodal.

Jak uvádí magazín Newsweek, HIMARS je v podstatě nákladní automobil s raketometem, který může obsluhovat relativně málo vojáků a ve srovnání s jinými raketomety je snadno ovladatelný. Spojené státy v červnu souhlasily s tím, že tento zbraňový systém poskytnou ukrajinské armádě.

Pentagon a ukrajinští představitelé obrany již uvedli, že pomocí HIMARS znesnadnili ruské válečné úsilí tím, že jim na dálku ničili muniční sklady, velitelská stanoviště a mosty.

Nic nepůsobí Rusku větší problémy než HIMARS

Evropa

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis v pátek na Twitteru napsal, že vyzbrojení Ukrajiny HIMARS je nezbytné k dosažení dohody s Ruskem o odblokování přístavu v Oděse, aby bylo možné přepravovat obilí.

„Nyní je zcela jasné, že pokud Ukrajinu vyzbrojíme, pak válka skončí dříve,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám