Zleva: Andrej Babiš, Petr Pavel

Zleva: Andrej Babiš, Petr Pavel | foto: Koláž iDNES.cz

Jsem přesvědčena, že Babiš bude na Hrad kandidovat, řekla šéfka klubu ANO

  • 137
Přesně za půl roku bude znát Česko jméno nového prezidenta. Osmadvacátého ledna budou mít dva kandidáti za sebou druhý den druhého kola volby. Bookmakeři to vidí na souboj mezi expremiérem Andrejem Babišem a generálem Petrem Pavlem. Babiš má u největší sázkové kanceláře zemi, Tipsportu, kurs 2,4 ku jedné. Jen o chloupek vyšší kurs 2,6:1, naznačující nižší šanci, má Petr Pavel.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová má jasno, že Babiš bude kandidovat, ač to ještě nepotvrdil. „My jsem přesvědčeni a já jsem přesvědčena, že bude kandidovat, my s jinou alternativou nepočítáme,“ řekla ve čtvrtek iDNES.cz.

„Je to dobrý kandidát a tato země je konzervativní a když se podíváte zpátky, nepočítám Václava Havla, který byl symbolem revoluce, tak prezidenty byli lidé, kteří byli premiéry. Jsem přesvědčena, že má obrovské šance,“ prohlásila o Babišovi, v jehož vládě byla ministryní financí.

Plánuji celý život, říká Babiš o svém plánu B

Sám Babiš trvá na tom, že se jasně vyjádří až 4. listopadu. Čtyři dny poté mají adepti na funkci hlavy státu poslední možnost se přihlásit do volby. „Plán B mám. Plánuji celý život a taky umím hrát šachy,“ uvedl Babiš. O tom, jak jeho plán B vypadá, se odmítl bavit.

Generál Petr Pavel, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR, který působil i ve funkci předsedy vojenského výboru NATO, zatím sbírá padesát tisíc podpisů občanů, aby se mohl volby na Hrad zúčastnit. Podpisové stánky byly i ve čtvrtek k vidění na více místech v Praze.

„Vznikla iniciativa, která sbírá podpisy pro mou kandidaturu, ale jde to mimo mě,“ řekl už dříve iDNES.cz Pavel. Připustil, že na některé voliče může mít názor premiéra Petra Fialy, že kandidát na Hrad nemá být bývalý člen komunistické strany, vliv. „Na někoho to může mít vliv, někdo si rád dělá názor sám na základě vlastního poznání kandidátů,“ uvedl Pavel.

Kalouskovi by vadil „prominentní spratek“

Kvůli bývalému členství v KSČ se do Babiše i Petra Pavla před pár dny pustil exministr financí a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. „Asi nám nezbývá nic jiného, než 32 let po Listopadu volit jednoho nebo druhého „prominentního spratka“ z té či oné prominentní bolševické rodiny. V takovém případě bych volil Petra Pavla. Pořád ale doufám, že budu mít důstojnou šanci,“ napsal na Twitteru.

Týdeníku Forum ale také Kalousek řekl, že jeho kandidátem je senátor Pavel Fischer. Fischer kandidoval už v roce 2018, ale nepostoupil do druhého kola, v němž současný prezident Miloš Zeman porazil Jiřího Drahoše. Sám Fischer zatím ale kandidaturu nepotvrdil.

Babiš bude mít, než definitivně poví, zda na Hrad kandiduje, za sebou začátek soudního sporu, kde bude čelit obžalobě kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu multifunkčního kongresového areálu Čapí hnízdo. Předseda trestního senátu pražského městského soudu Jan Šott nařídil hlavní líčení, které začne 12. září. Tedy necelé dva týdny před komunálními a senátními volbami.

Volební účet má zatím 15 kandidátů

Volební účet kvůli informování o financování volební kampaně na prezidenta si zatím zřídilo 15 kandidátů. Jsou mezi nimi šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula, Petr Pavel, matematik a miliardář Karel Janeček, senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová či podnikatel Tomáš Březina. Ten jediný už oznámil, že už nasbíral potřebných 50 tisíc podpisů.

Kandidáti mohou ale spoléhat i na podporu dvaceti poslanců či deseti senátorů. Díky tomu může rozhodnutí na poslední chvíli odkládat i Babiš, jehož ANO má 72 poslanců.

Není zatím jasné, koho navrhnou či podpoří vládní strany. „Chci se naplno věnovat své práci a nehodlám se ucházet o jinou pozici,“ řekl premiér Petr Fiala. Koho podpoří v prezidentské volbě, oznámí podle Fialy koalice nejdříve v září.

Podle zatím posledního zveřejněného průzkumu společnosti Ipsos by v prvním kole prezidentské volby dostal Babiš 31,7 procenta hlasu. Petr Pavel by podle průzkumu v prvním kole měl 23,8 procenta a Danuše Nerudová 10,8 procenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video