Úvod > Výlety > Cesty krajinou > Karavanem od jara do zimy: jižní Čechy a cesta za selským barokem

Karavanem od jara do zimy: jižní Čechy a cesta za selským barokem

Plánujete dovolenou s domečkem na kolečkách v jižních Čechách? Rozhodně neuděláte chybu, na výletníky tu čekají tisíce krásných míst, cyklostezek i skvělých kempů. Tentokrát se s karavanem vydáme na cestu za krásami selského baroka. Vesnic s malebnými selskými statky, sýpkami, stodolami, bránami a klenutými vjezdy je tolik, že si na výlet můžete vyhradit sobotu a neděli, prodloužený víkend a klidně i týdenní dovolenou.
Mezi karavanisty patří Jihočeský kraj k nejoblíbenějším destinacím. Tentokrát ale necháme stranou Lipensko, Šumavu, Třeboňsko i Českou Kanadu, a zůstaneme převážně v rovinách mezi Soběslaví, Veselím nad Lužnicí a Netolicemi, na Soběslavsko-veselských blatech a Zbudovských blatech. Na konci cesty pak projedeme vesnicemi na úpatí Blanského lesa a samozřejmě do naší cesty zahrneme i vesnici Holašovice, zapsanou do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Nuda vás rozhodně nečeká, bohatě zdobené štíty a klenuté brány ve stylu selského baroka objevíte téměř v každé vesnici.
 

Soběslav a zážitky v expozici Blatského muzea

Než se vydáte na cestu, zastavte se v Soběslavi, středověkém městě s částečně dochovaným opevněním. V renesančním Smrčkově domě sídlí Blatské muzeum. Právě tady se o fenoménu selského baroka dozvíte všechno, co byste měli vědět. Zdejší národopisná expozice, věnovaná životu našich předků v oblasti Soběslavsko-veselských blat, je totiž nejenom nejrozsáhlejší etnografická expozice v jižních Čechách, ale byla také oceněna v prestižní celostátní soutěži Gloria musaealis. Prohlédnete si krojované Blaťačky na venkovské návsi, nahlédnete do světnice blatského statku z 19. století a na své si přijdou i děti. Ty si pohrají v herničce s řadou interaktivních úkolů, a nakonec si za odměnu mohou třeba poležet na peci.
 

Soběslav a Soběslavská blata karavanem i na kole   

Ze Soběslavi se vydejte do krajiny Soběslavsko-veselských blat, kde prý leží ty nejpohádkovější vesnice v Česku. Příjemně vás překvapí hned první zastávka, Záluží: na návsi lemované domy ve stylu selského baroka totiž stojí stará blatská kovárna s typickou blatskou světnicí a muzeem loutek, kde Václav Vaněk vytváří loutky inspirované tvorbou Jiřího Trnky.

O stavení s bohatou plastickou výzdobou štítů i celých průčelí není na Blatech nouze. Další zastávkou budou Vlastiboř a Svinky s hezkou návesní kapličkou, Komárov, Klečaty a Mažice s návesním rybníkem. Vesměs jde o vesnické památkové rezervace s unikátně dochovanými soubory venkovských usedlostí i menších domů ve stylu selského baroka; někde můžete obdivovat rozlehlé statky se dvěma štíty, jinde precizně vyvedené štukové věnečky, srdíčka a čtyřlístky či trojlístky.

Pokud vám bude přát počasí a roční doba, můžete se nejenom zastavit na soběslavském koupališti, ale také si Soběslavsko-veselská blata projet na kole, případně využít cyklostezku Greenway Selské baroko.
 

Borkovická blata, Veselí nad Lužnicí a Weissův dům

Že jižní Čechy nenabízejí jen krásnou lidovou architekturu, ale také hezká přírodní zákoutí, o tom vás přesvědčí Borkovická blata. Dřív se tu těžila rašelina, dnes do nitra rekultivované přírodní rezervace s močály a řadou vzácných rostlin vedou povalové chodníčky. Tuhle krajinu znáte i z filmu: režisér Jan Svěrák tu natáčel scény s domkem čarodějnice do hudební pohádky Tři bratři.

Pak už vás čeká Veselí nad Lužnicí a zastávka v další pobočce Blatského muzea, tentokrát s historickou expozicí Život ve městě a velkým modelovým kolejištěm místního železničního uzlu a modely památek z okolí. V létě můžete využít také skvělé přírodní koupaliště ve Veselských pískovnách.
 

Zbudovská blata a Kubata, co za ně dal hlavu

Maličká, krásná a plná selského baroka: taková je vesnička Opatovice jižně od Hluboké nad Vltavou, další zastávka na naší cestě. Přesunuli jsme se dál na jih a s případnou zastávkou na pohádkovém zámku Hluboká míříme na Zbudovská blata. Rovinatá krajina se rozprostírá od Hluboké směrem na Netolice a k severnímu úbočí Blanského lesa. Říká se, že právě tady kdysi selské baroko vzniklo, v krajině, kterou Karel Klostermann popsal v románu Mlhy na Blatech a kde se tradovalo vyprávění, jak rychtář Jakub Kubata dal hlavu za Blata. Mimochodem, není to pověst, u Zbudova dodnes můžete navštívit Kubatův pomník a místo, kde byl údajně vůdce selské rebelie sťat.

Vraťme se však k selskému baroku: na Zbudovských blatech stojí za návštěvu jak nejvýznamnější vesnické památkové rezervace Plástovice, Zbudov a Malé Chrášťanyekofarmou a pivovarem, tak Mydlovary, Sedlec či Pištín. Zastavte se ještě v Mahouši a pak zamiřte do Zvěřetic, unikátně dochované vesničky u Netolic, kde jako by zastavil čas v předminulém století. Zdejších staveb ve stylu selského baroka se téměř nedotkly žádné novodobé zásahy, a také tady byla vyhlášena vesnická památková rezervace.
 

Holašovice a selské baroko v okolí Blanského lesa

Ke Zbudovským blatům patří i vzdálenější vesnice, ležící v podhůří Blanského lesa s jeho nejvyšším vrcholem Kletí. Coby památka UNESCO jsou nejznámější Holašovice, ale půvabné štíty domů a bran najdete i na návsích dalších vesnic v okolí, které nejslavnější českou vesnici v mnohém připomínají. Vůbec proto neuškodí si cestu prodloužit a trochu kličkovat krajinou: ze Zvěřetic do Dobčic a dál do Záboří (v obou režisér Zdeněk Troška natáčel film Babovřesky), a konečně do Holašovic s údajně nejkrásnější českou návsí a další přehlídkou selského baroka.

Jednou z výhod cestování s karavanem je to, že nejste odkázáni na hromadnou dopravu. Náležitě to využijete i v záběru putování poměrně odlehlou krajinou pod Vysokou Bětou a Buglatou, dalšími vrcholy Blanského lesa. Přehlídku mnoha tváří selského baroka tu nabízí další vesnické památkové rezervace, a to Lipanovice, Vodice, Třešňový Újezdec nebo Rojšín. Cestou se ještě zastavte u romantických zřícenin hradu a kláštera v Kuklově, kde režisér František Vláčil natáčel film Údolí včel.
 

Co byste měli vědět před cestou?