Na přelomu listopadu a prosince dorazí do Česka nejrychlejší, nejvýkonnější a také nejdražší Tesly. Americká automobilka totiž začala v Evropě prodávat modely Plaid. Vrcholná verze je k dispozici pro Model S a Model X, ačkoli nejprodávanějšími vozy Tesly jsou menší a levnější Model 3 a od něj odvozený SUV Model Y.

Automobilka zveřejnila ceny – a nejde zrovna o levné zboží. Model S Plaid přijde přesně na 3 465 900 korun, Model X Plaid pak na 3 551 900 korun. To není zrovna málo, ovšem oba vozy se minimálně na papíře chlubí úctyhodnými dynamickými parametry.

O pohon obou amerických aut se totiž starají hned tři elektromotory, které pohání všechna čtyři kola. Dohromady dokážou jednotky vyvinout sílu 750 kW, tedy 1020 koní. A vzhledem k okamžitému záběru elektromotorů pak Tesla udává pro Model S Plaid zrychlení na 100 km/h za 2,1 vteřiny, pro Model X Plaid za 2,6 vteřiny. Zejména v případě velkého a těžkého SUV je to slušná hodnota.

Falšování čísel

Tesla ale trochu fixluje a dělá se lepší, než ve skutečnosti je. Hodnoty zrychlení totiž nezahrnují takzvaný rollout, což zjednodušeně znamená, že se neměří úplně od nuly. Auto má tak v době začátku měření už určitou nízkou rychlost, zhruba asi 10 km/h. Skutečné zrychlení na 100 km/h by tak u Modelu S mělo být zhruba na úrovni 2,3 vteřiny. Maximální rychlost je u Modelu S 322 km/h, Model X umí „jen“ 262 km/h.

Úctu si ale oba vozy zaslouží za to, že i přes parametry na takové výkonové úrovni slibují slušný dojezd. Baterie s využitelnou kapacitou 95 kWh avizuje 600 km na jedno nabití u „eska“, 528 km pak u Modelu X. Nabíjet je možné až 250 kW, a to u specifických Superchargerů, kterých je v Česku aktuálně sedm.