Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Armáda Číny manévruje okolo Tchaj-wanu, její lodě a letadla opakovaně překračují dělící průliv

Čínské válečné lodě na obrazovce v Pekingu foto: Reuters

Čínská letadla a válečné lodě v pátek opakovaně podle Tchaj-peje překračovaly „medián“ dělící průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou, když Peking pokračoval v rozsáhlém vojenském cvičení zahájeném při asijské cestě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Čínské ministerstvo obrany podle agentury Reuters oznámilo, že provádí manévry severně, jihozápadně a východně od Tchaj-wanu.
  7:31aktualizováno  14:51

Tchajwanská armáda vyslala letadla, lodě a rozmístila pozemní raketové systémy, aby situaci monitorovaly, uvedlo ostrovní ministerstvo obrany.

Reuters označuje probíhající manévry za bezprecedentní eskalaci napětí. Čínská armáda ve čtvrtek mimo jiné vypálila 11 balistických raket Tung-feng do vod kolem Tchaj-wanu. Japonské ministerstvo obrany, které cvičení sleduje, uvedlo, že vícero raket přeletělo nad Tchaj-pejí a že pět z nich dopadlo do výlučné ekonomické zóny Japonska.

Tchaj-wan očekává válku. Čínské síly vypálily do jeho vod rakety, do oblasti míří další americká letadlová loď

Vojenské aktivity Pekingu dnes Tchaj-pej označila za „vysoce provokativní“. Později ministerstvo obrany sdělilo, že do manévrů v citlivém Tchajwanském průlivu se zapojilo 68 čínských letounů a 13 lodí, z nichž některé překračovaly „mediánovou linii“ dělící průliv. Nejmenovaný tchajwanský zdroj Reuters uvedl, že pomyslnou hranici překročilo asi 20 letadel a deset lodí čínského námořnictva.

Střední linie, která prochází Tchajwanským průlivem, je podle nepsaných pravidel dělicí čárou mezi námořním a vzdušným prostorem Číny a Tchaj-wanu. Vytyčena byla během studené války ve snaze oddělit sféry dvou znepřátelených stran a předejít konfrontacím, napsala agentura AFP. Peking podle ní v momentech zvýšeného napětí opakovaně posílal lodě za tuto linii a během posledních dvou let čínští představitelé opakovaně prohlásili, že z jejich pohledu nikdy neexistovala.

Peking vyslal bojová letadla přes tuto linii podle Tchaj-peje už v předchozích dnech. Dnes tchajwanské ministerstvo obrany počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškodila status quo v oblasti.

Peking přistoupil k eskalaci poté, co do Tchaj-peje přes opakovaná čínská varování dorazila Pelosiová, která se stala nejvýše postavenou návštěvou z USA od začátku tisíciletí. Čína krok ostře odsoudila a zanedlouho zahájila vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

Kdyby měl Západ nevykastrované osobnosti a stratégy, určitě by zkusil s Čínou vyjednávat

Dnes čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem „otestovat společné bojové schopnosti jednotek“. Cvičení zahájené ve čtvrtek podle Pekingu potrvá do konce víkendu.

Čína demokratický Tchaj-wan navzdory jeho nezávislému postavení považuje za vzbouřeneckou provincii a součást svého území, cestu Pelosiové proto vnímá jako provokaci a snahu Tchaj-peje o utvrzení samostatnosti. Pelosiová dnes v Tokiu prohlásila, že její cesta nebyla zaměřena na změnu statu quo na Tchaj-wanu nebo v regionu. Zároveň řekla, že Spojené státy nedovolí Pekingu, aby Tchaj-wan izoloval tím, že bude bránit americkým představitelům v cestování na tento ostrov.

Autor:
Témata: Čína, Peking, USA