Musk podle Twitteru nebyl oklamán, ropa klesla, v Moskvě se tvoří obří fronty před H&M

Ranní check

Ranní check Zdroj: E15

Dobré ráno! Je 217. den roku, svátek má Kristián a v tento den před 250 lety na základě smlouvy mezi Pruskem, Ruskem a Rakouskem došlo k prvnímu dělení Polska.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Musk nemohl být oklamán, tvrdí Twitter

Společnost Twitter ve čtvrtek odmítla tvrzení Elona Muska, že byl oklamán, aby podepsal dohodu o koupi stejnojmenné sociální sítě. Podle Twitteru je to nepravděpodobné a v rozporu se skutečností, píše agentura Reuters

„Podle Muska byl on sám, tedy miliardář a zakladatel mnoha společností, kterému radili bankéři a právníci z Wall Street, oklamán Twitterem, aby podepsal dohodu o fúzi ve výši 44 miliard dolarů. Tento příběh je tak nepravděpodobný a v rozporu se skutečností, jak zní,“ informoval o tom ve čtvrtek Twitter.

Kdo je to Elon Musk?

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub

✅ Pelosiová: Čína nám nemůže bránit v návštěvě Tchaj-wanu

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v Tokiu prohlásila, že Spojené státy nedovolí Číně, aby izolovala Tchaj-wan tím, že bude bránit americkým představitelům v cestování na tento ostrov. Informovaly o tom agentury AP a AFP. Americká politička tento týden krátce navštívila Tchaj-pej, přičemž její cesta vyvolala ostrou reakci Číny. Peking zanedlouho zahájil vojenská cvičení s ostrou střelbou v okolí ostrova.

Pelosiová a pět dalších členů Kongresu dorazili do Japonska ve čtvrtek po návštěvě Singapuru, Malajsie, Tchaj-wanu a Jižní Koreje. 

✅ Tři lodě s kukuřicí vypluly z ukrajinských přístavů

Tři lodě, které přepravují celkem 58 041 tun kukuřice, opustily v pátek ukrajinské přístavy díky dohodě o odblokování vývozu obilí, píše agentura Reuters. První plavidlo přepravující ukrajinské obilí, kterému bylo povoleno opustit přístav od začátku války, v pondělí vyplulo z Oděsy a zamířilo do Libanonu na základě dohody o bezpečném průjezdu zprostředkované Tureckem a OSN.

✅ Ropa klesla

Ropa v pátek kvůli obavám z globální recese klesla téměř na nejnižší úroveň od začátku války na Ukrajině, ačkoli trhy tyto obavy spíše ignorovaly, píše agentura Reuters.

„Je to kombinace údajů o zásobách a trochu obav o poptávku. Protože se trh obává růstu více než inflace - i když inflace je stále hlavním problémem - cena ropy klesla,“ řekl Prashant Bhayani, hlavní investiční ředitel ve společnosti BNP Paribas Wealth Management.

✅ Na H&M v Moskvě se stojí fronty

Před obchody H&M v moskevských nákupních centrech se tento týden vytvořily dlouhé fronty ruských nakupujících. Švédský prodejce módy totiž znovu otevřel své brány, aby vyprodal zásoby, než se definitivně stáhne z Ruska.

Spolu s řadou dalších západních značek, včetně řetězce Ikea, Nike a vlastníka Zary, společnosti Inditex, zastavila společnost H&M po invazi na Ukrajinu 24. února své podnikání v Rusku. Tento týden nicméně naposledy otevřela.

✅  Americké vozítko Curiosity hledá život na Marsu už deset let

Americké robotické vozítko Curiosity, které před deseti lety, 6. srpna 2012, přistálo v Galeově kráteru poblíž rovníku Marsu, stále zkoumá povrch planety a hledá stopy po současném nebo minulém mikrobiálním životě. Během své mise učinil rover několik důležitých objevů. Vědci například na základě rozborů získaných údajů došli k závěru, že existují přímé důkazy o dávné existenci jezer, která mohla hostit mikrobiální život.

Vozítko je poháněné radioizotopovým termoelektrickým generátorem využívajícím přirozeného rozpadu plutonia 238. Šestikolová sonda za 2,5 miliardy dolarů (asi 60 miliard korun) je vybavena dvěma větrnými senzory. Curiosity je sice ovládáno ze Země, ale přesto má určitou volnost v navigaci. „Vozítko je schopno vybrat si vlastní cestu,“ uvedl Jeff Biesiadecki, který je jedním z řidičů sondy. Curiosity je s délkou 2,7 metru a hmotností 900 kilogramů veliké zhruba jako malý osobní automobil. Je v něm zabudováno deset vědeckých přístrojů včetně dvou, které mohou chemicky analyzovat rozdrcenou horninu.

Stane se dnes 

  • Ruský prezident Vladimir Putin se setká s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v černomořském letovisku Soči.
  • Statistici v USA oznámí data o vývoji nezaměstnanosti za červenec.
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken je na návštěvě Filipín.