Musk a Twitter se střetnou u soudu až v říjnu. Právní bitva je však v plném proudu

Miliardář Elon Musk předložil u soudu v Delaware žalobu vůči firmě Twitter s tím že mu poskytla nepřesné údaje o počtech falešných účtů.

Miliardář Elon Musk předložil u soudu v Delaware žalobu vůči firmě Twitter s tím že mu poskytla nepřesné údaje o počtech falešných účtů. Zdroj: ČTK / AP / Susan Walsh

Soudní stání, v kterém se střetnou sociální síť Twitter a miliardář Elon Musk kvůli zrušené transakci v hodnotě několika desítek miliard dolarů, se sice uskuteční až ve druhé polovině října, právní bitva však probíhá už nyní. Právní zástupci obou stran obesílají možné svědky. Do toho Musk podal vůči společnosti Twitter vlastní žalobu, v níž ji viní z podvodu.

Od záměru koupit Twitter Musk upustil v červenci. Transakce, která měla mít hodnotu 44 miliard dolarů, byla závazně podepsaná v dubnu. Známý miliardář a také generální ředitel automobilky Tesla zdůvodňuje odstoupení tím, že mu firma neposkytla údaje týkající se falešných a spamových účtů na sociální síti. Počet aktivních, skutečných uživatelů je důležitý údaj pro ocenění firmy, jelikož podnikání Twitteru stojí na příjmech z inzerce.

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub

Twitter to prohlásil za záminku k odstoupení od už uzavřeného obchodu. Podle firmy Muskův krok souvisí s poklesem akciových trhů z posledních měsíců. Tento vývoj se odrazil i na kurzu akcií Twitteru. Zatímco Musk nabídl v dubnu akcionářům 54,2 dolaru za akcii, v červenci, tedy v době, kdy se rozhodl dohodu zrušit, cena na newyorské burze nedosahovala čtyřiceti dolarů. Správní rada Twitteru navíc uvedla, že Muskovi dodala dostatek údajů.

Společnost Twitter proto v červenci podala na Muska žalobu u soudu v Delaware, kde americké firmy obdobné spory obvykle řeší. Cílem je vynutit si dodržení uzavřené smlouvy.

Aby firma Twitter získala co nejvíce důkazů a podkladů, které by jí pomohly k vítězství v právní bitvě, obeslali její právníci v posledních dnech řadu lidí, investorů a firem, kteří jsou s Muskem ve spojení. Právníci si od toho slibují, že získají více informací o Muskových úmyslech a krocích, jež vedly ke zrušení obchodu.

Dopisy dorazily například do firem Tesla a SpaceX, které Musk řídí a spoluvlastní, do investiční firmy Brookfield, která se měla na koupi Twitteru kapitálově podílet, či Davidu Sacksovi. Tento investor se s Muskem dobře zná a navíc se v předchozích měsících k převzetí Twitteru často vyjadřoval, ať už na samotné sociální síti, či v podcastech. Ze zatím neznámých důvodů dorazil dopis od právníků také miliardáři Kenu Griffinovi, zakladateli velkého investičního fondu Citadel.

Muskovi právníci pro změnu obeslali například investiční banky Goldman Sachs a JPMorgan Chase, jejichž bankéři Twitteru s transakcí radili. Právníci žádají, aby banky vydaly veškerou relevantní komunikaci a související dokumenty. 

Vedle toho právní kancelář, jež Muska zastupuje, podala v Delaware vlastní žalobu. V ní viní společnost Twitter z podvodu v souvislosti s údaji o počtech problémových uživatelských účtů. „Společnost Twitter se sice chlubí tím, že má 238 milionů aktivních uživatelů denně, které lze monetizovat, podle jejích vlastních údajů předložených Muskovi a jeho spolupracovníkům je však číslo ve skutečnosti zhruba o 65 milionů nižší,“ uvádí Musk v žalobě zveřejněné ve čtvrtek.

Na to Twitter prostřednictvím právníků okamžitě zareagoval tím, že předložil soudu vlastní vyjádření. A předseda správní rady Bret Taylor na sociální síti uvedl, že Muskova tvrzení „jsou fakticky nepřesná, právně nedostatečná a komerčně irelevantní“.