Kajakář Dostál pojede na mistrovství světa o medaili, do finále postoupili i čtyřkajak a Fuksa

Kajakář Josef Dostál bude v sobotu bojovat na mistrovství světa o dvě medaile, po úspěchu na pětistovce postoupil do finále i na kilometru. Obě stříbra z loňského roku bude obhajovat kanoista Martin Fuksa, který uspěl v semifinále na 500 i 1000 metrů. Na dvoustovce se dostal do elitní devítky jeho mladší bratr Petr.

Tento článek je více než rok starý.

Halifax (Kanada) (Aktualizováno: 19:05 5. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český kajakář Josef Dostál

Český kajakář Josef Dostál | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Čtyřnásobný mistr světa Dostál musel absolvovat dvě semifinálové jízdy, protože kajakáři na 500 a 1000 metrů neměli šanci postoupit z rozjížděk přímo do finále. Na pětistovce po výhře v rozjížďce jel semifinále rozvážněji.

V polovině byl těsně čtvrtý, ale pak se posunul dopředu a v závěru kontroloval postupovou třetí pozici.

„Věděl jsem, že s ohledem na to, jaká je tady voda, tak závod nebude nic rychlého a podle toho jsem vyrazil. Na tři sta metrech jsem trochu zrychlil, okamžitě jsem se ocitl vpředu a postupovou pozici už jsem si pohlídal,“ řekl Radiožurnálu Dostál.

Také v semifinále kilometru měl rovněž pomalejší start. V polovině trati byl sice na postupové třetí pozici, ale daleko za vedoucím Maďarem Bálintem Kopaszem, olympijským vítězem z Tokia. Pak ale český reprezentant začal zrychlovat a cílem projel o více než dvě sekundy první.

Výhrou v semifinále se blýskl elitní český čtyřkajak, který se do čela posunul silným závěrem. Mladší ze sourozenců Fuksových hned na úvod pátečního programu uhájil postupové třetí místo v těsném souboji vedoucí čtveřice, která se vměstnala do 20 setin sekundy.

Daleko od finále pětistovky byl čtyřkajak Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, Štěpánka Sobíšková, Adéla Házová, na stejné distanci zůstal jednu příčku za postupem deblkajak Zárubová, Barbora Betlachová. V kajakářských závodech na 200 metrů neuspěli Eliška Betlachová a Martin Sobíšek.

Miroslav Lenc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme