Tchaj-wan v neděli postupně obnovil lety přes svůj vzdušný prostor. Informovalo o tom tchajwanské ministerstvo dopravy. Většina hlášení o čínských vojenských cvičeních v blízkosti ostrova podle resortu už neplatí.

Ministerstvo nicméně v prohlášení dodalo, že Tchaj-wan bude i nadále směrovat lety a lodě mimo oblast čínského vojenského cvičení u svého východního pobřeží. Toto opatření platí do pondělních 10:00 místního času (04:00 SELČ), uvedla agentura Reuters.

Tchaj-wan v sobotu podle agentury AP uvedl, že čínské vojenské cvičení, které Peking zahájil ve čtvrtek, zřejmě simuluje útok na tento nezávislý ostrov. V předchozí den čínská letadla krátce překročila střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany. Tu překročily i čínské lodě.

Tchaj-pej proto uvedl do pohotovosti i námořnictvo a protivzdušnou obranu a ostrovní země v pátek vyslala stíhačky, aby varovaly 49 čínských letadel před vstupem do jeho vzdušné obranné zóny, uvedlo podle agentury Reuters tamní ministerstvo obrany. V sobotu tchajwanské ozbrojené síly podle AP vyslaly letecké a námořní hlídky kolem ostrova a aktivovaly pozemní raketové systémy. 

Tchajwanská armáda také v pátek v noci detekovala čtyři bezpilotní letadla, která létala v blízkosti pobřeží ostrova. Podle armády šlo o čtyři čínské drony.

Peking se rozhodl vyostřit napětí v oblasti poté, co do Tchaj-peje přes opakovaná čínská varování dorazila šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a stala se tak nejvýše postavenou návštěvou z USA od začátku tisíciletí. Čína krok ostře odsoudila a zanedlouho zahájila vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova. Tchajwanské ministerstvo obrany takové počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškozuje status quo v oblasti.

V pátek čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem „otestovat společné bojové schopnosti jednotek“. Podle posledního oznámení Pekingu cvičení, které mělo skončit v neděli, potrvá až do 15. srpna.

Rozsah a intenzita čínských manévrů kolem Tchaj-wanu pobouřily Spojené státy a další demokratické země, připomíná britský The Guardain. Bílý dům si v pátek předvolal čínského velvyslance ve Washingtonu. Peking v pátek oznámil, že v reakci na návštěvu Pelosiové na Tchaj-wanu končí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně ochrany klimatu nebo dialogu mezi vojenskými představiteli obou zemí. To Bílý dům označil za chybu a nezodpovědný přístup.