Hlavní obsah

Další úder na záporožskou elektrárnu. Podle Ukrajiny hrozí únik radioaktivity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedlouho poté, co v Záporožské jaderné elektrárně vypukl požár v důsledku ostřelování, informovala ruská agentura Interfax, že zařízení zasáhly dělostřelecké granáty znovu a trefily přímo průmyslový areál. Zatímco Rusové viní z útoku Ukrajince, Kyjev svádí vinu na ruské síly. Ukrajinská státní energetická společnost Enerhoatom tvrdí, že hrozí nebezpečí úniku vodíku a radioaktivních látek.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jaderná elektrárna v Záporoží na snímku z roku 2015

Článek

Druhý úder se měl odehrát dvě hodiny po prvním ostřelování, napsala agentura Interfax. „Dvě hodiny po prvním úderu z protějšího břehu Dněpru bylo provedeno druhé dělostřelecké ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Tentokrát se nacionalistům podařilo dosáhnout cíle. Dělostřelecké granáty zasáhly průmyslový areál jaderné elektrárny," píše Interfax s odkazem na zprávu vojensko-civilní správy Enerhodaru.

Kyjev připisuje druhý úder na elektrárnu ruské armádě a tvrdí, že po něm hrozí únik radioaktivních látek a vodíku. „Ruští teroristé podruhé ostřelovali jadernou elektrárnu Záporoží. Údery byly zaznamenány přímo v místě elektrárny, poblíž jednoho z energetických bloků, kde se nachází jaderný reaktor. Rašisté vážně poškodili dusíko-kyslíkovou stanici a další budovu. Hrozí nebezpečí úniku vodíku a radioaktivních látek,“ uvádí se ve zprávě společnosti Energoatom.

Američané obvinili Rusko z využívání „jaderného štítu“

Válka na Ukrajině

Současně varují před nebezpečím požáru. Město Záporoží je momentálně bez elektřiny a bez dodávek vody.

První útok na elektrárnu byl oznámen kolem 15.00. „Dnes kolem 15:00 z území kontrolovaného ukrajinským režimem bylo ostřelováno území Záporožské jaderné elektrárny. V důsledku toho byla přerušena dvě elektrická vedení dodávající elektřinu do otevřeného rozvaděče o výkonu 750 kW, nezbytná pro zajištění energie a bezpečnost provozu energetických bloků jaderné elektrárny v Záporoží. V současné době vypukl na místě ostřelování požár, který uhasili zaměstnanci požární speciální jednotky,“ uvádí agentura TASS s odvoláním na kanál VGA Telegram.

Ruská strana prohlásila, že ukrajinská armáda zasáhla elektrické vedení úmyslně, aby vytvořila hrozbu.

ISW: Rusko chce oslabit jednotu Západu strachem z jaderné katastrofy v záporožské elektrárně

Evropa

Kyjev naopak oznámil, že „ruští okupanti opět ostřelovali území jaderné elektrárny v Záporoží. V blízkosti průmyslového areálu byly zaznamenány tři údery. Nepřítel zasáhl komunikační linku vysokého napětí,“ píše server Ukrajinska pravda.

Podle ukrajinské státní energetické společnosti Enerhoatom elektrárna „nehledě na provokace“ dál funguje a dodává energii do ukrajinské energetické soustavy přes vedení, které je nadále v provozu. Jeden blok zařízení byl odpojen od sítě.

Již před časem americký Institut pro studium války (ISW) zveřejnil, že ruská armáda využívá úderů na Záporožskou jadernou elektrárnu, aby se zvýšil strach z jaderné katastrofy a snížila ochota Západu poskytnout Ukrajině vojenskou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám