Ukrajina a Rusko se viní z útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu. Ta dál funguje

Ruský voják hlídkuje v obsazené Záporožské jaderné elektrárně

Ruský voják hlídkuje v obsazené Záporožské jaderné elektrárně Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Ukrajina a Rusko se vzájemně obvinily z ostřelování ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou již v březnu při invazi na Ukrajinu obsadila ruská vojska. Na místě vznikl požár, informovala ruská agentura RIA Novosti, podle níž na zařízení zaútočily ukrajinské síly. Ukrajinská státní energetická společnost Enerhoatom, která naopak viní z útoku ruské vojáky, podle agentury Unian uvedla, že elektrárna dál funguje. Zvýšená radiace podle ní zaznamenána nebyla.

„Okolo 15:00 (14:00 SELČ) v době, kdy se měnili pracovníci na směně, provedly nacionalistické jednotky z území pod kontrolou ukrajinského režimu dělostřelecký útok na areál Záporožské JE,“ sdělil podle agentury RIA Novosti nejmenovaný představitel Ruskem dosazené správy města Enerhodar, kde elektrárna leží. Útok podle něj přerušil dvě elektrická vedení napájející rozvodnu, která je zapotřebí pro bezpečný provoz jaderných bloků. Hasiči se snaží zlikvidovat vzniklý požár, doplnila agentura s odkazem na jiný nejmenovaný zdroj.

Podle ukrajinské společnosti Enerhoatom, která spravuje jaderné elektrárny v zemi, ale na okolí elektrárny zaútočila ruská vojska. „Ruští fašisté provedli další provokaci v Enerhodaru a stříleli směrem na Záporožskou jadernou elektrárnu,“ uvedla společnost. „Kolem 14:30 (13:30 SELČ) byly zaznamenány tři zásahy blízko průmyslového areálu Záporožské JE,“ doplnila firma, podle níž bylo při útoku poškozeno vedení.

Podle Enerhoatomu elektrárna „nehledě na provokace“ dál funguje a dodává energii do ukrajinské energetické soustavy přes vedení, které je nadále v provozu. Jeden blok zařízení byl odpojen od sítě.

Obavy o situaci v Záporožské jaderné elektrárně, největším podobném zařízení v Evropě, tento týden projevily Spojené státy i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Šéf MAAE Rafael Grossi uvedl, že se situace na místě vymkla kontrole a je z hlediska dodržování bezpečnostních protokolů extrémně nestabilní.