Hlavní obsah

Senátor Doubrava jednal na Krymu se šéfem ruské okupační správy o kulturní výměně

Senátor za Severočechy a dříve za komunisty Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem tamější ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Ten o tom informoval na svém telegramovém kanálu, ze setkání zveřejnil fotografie, upozornil v pátek server Deníku N. Doubravova asistentka Květa Rybárová deníku řekla, že její šéf je na poloostrově na dovolené.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jaroslav Doubrava (za Severočechy.cz)

Článek

"Jsem rád, že mohu v Republice Krym uvítat našeho přítele a hosta z České republiky Jaroslava Doubravu, který je známý svou mnohaletou podporou naší země a iniciativami k navázání přátelských a partnerských vztahů s Ruskem," popsal Aksjonov návštěvu. "Spolu s panem Doubravou jsme probírali kulturní výměnu mezi našimi národy, záležitosti obchodních vztahů ve světle současných událostí a zkoumali možnosti spolupráce," doplnil.

Doubrava podle oficiální zprávy krymského parlamentu uvedl, že zastupuje "mnoho obyčejných Čechů, kteří nepodporují politiku své vlády", i podnikatele, kteří chtějí obchodovat s Krymem navzdory sankcím. Svými proruskými aktivitami a podporou kroků ruského prezidenta Vladimira Putina je Doubrava známý. Názor nezměnil ani poté, co 24. února ruská armáda vpadla na Ukrajinu.

Rusko a jeho činitelé podobné návštěvy dokážou využít. "Pro ruskou propagandu to je hodně důležité. Ukazují tím, že Rusko není v úplné izolaci a že tam jezdí západní politici," řekl Deníku N David Stulík, který působil 12 let jako mluvčí unijní delegace v Kyjevě. Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer upozornil, že podpora a oslavování vojenského agresora, jakým je nyní Rusko, může být trestný čin.

Doubrava byl v Senátu opakovaně proti usnesením, která se týkala rusko-ukrajinské války. Jako jediný senátor v dubnu hlasoval proti stanovisku, podle kterého musí Rusko nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině včetně platby reparací a ruští představitelé, kteří jsou odpovědní za válečné zločiny, musí být postavení před soud a potrestáni. V červnu Doubrava nepodpořil usnesení, v němž Senát apeloval na členské státy EU, aby udělily Ukrajině status kandidátské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám