Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vadlejch, Špotáková a Mäki si v Polsku na Diamantové lize ověří formu

Tři čeští atleti se předvedou na mítinku Diamantové ligy v Chořově, který se do programu dostal jako náhrada za zrušený závod v Číně. V oštěpu nastoupí bronzový medailista z nedávného mistrovství světa Jakub Vadlejch a s ním i Barbora Špotáková, která si tu otestuje formu před blížícím se evropským šampionátem v Mnichově. Pozvánku dostala také mílařka Kristiina Mäki. Mítink můžete sledovat od 16:00 v přímém přenosu na ČT sport Plus.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK autor: Uhlíř Patrik

Vadlejch už má letos z Diamantové ligy druhé a čtvrté místo, přičemž na úvod sezony v Dauhá hodil vůbec poprvé přes 90 metrů. V Polsku bude závodit jako jediný z oštěpařských medailistů z mistrovství světa. Jeho největším soupeřem by měl být Němec Julian Weber, který v Eugene skončil čtvrtý.

Světová rekordmanka Špotáková šampionát v USA vynechala, protože se chce soustředit na mistrovství Evropy. Letos startovala na jediném "diamantovém" mítinku v Paříži a skončila šestá výkonem 60,35 metru. Na konci června pak vyhrála mistrovství republiky v Hodoníně hodem dlouhým 60,90 a od té doby nezávodila. V Chořově se utká s dvěma medailistkami z červencového MS –⁠ stříbrnou Karou Wingerovou a bronzovou Harukou Kitagučiovou.

Stříbrná olympijská medailistka v hodu oštěpem Maria Andrejczyková ukončila kvůli vleklému zranění ramena sezonu a nebude soutěžit s Nikolou Ogrodníkovou a Barborou Špotákovou na mistrovství Evropy v Mnichově.

"Bohužel mě tělo přestalo úplně poslouchat a už s tím nejsem schopná nic udělat. Takže jsem odvolala start na (dnešním) historickém mítinku Diamantové ligy v Chořově i zbytek sezony," uvedla šestadvacetiletá atletka.

Finalistka olympijských her Mäki si chce před mistrovstvím Evropy spravit chuť po světovém šampionátu, kde jí v semifinále došly síly. "Doufám, že předvedu to, na co trénuju, a na Evropě budu mít větší sebevědomí," uvedla v tiskové zprávě. Letos v Diamantové lize startovala dvakrát a bylo z toho desáté a třinácté místo. Tentokrát ji čeká nabitá konkurence. "Poběží sedm Etiopanek a čtyři Američanky, takže předpokládám, že to bude rychlý závod," dodala Mäki.

Velkým lákadlem mítinku bude účast světového rekordmana Armanda Duplantise, i když skok o tyči tentokrát nepatří do diamantového programu. Dvaadvacetiletý Švéd na mistrovství světa nadchl světovým rekordem 621 centimetrů, laťku navíc překonal s výraznou rezervou.

Hvězdou dvoustovky bude mistryně světa Shericka Jacksonová, která se na MS v Eugene výkonem 21,45 sekundy zařadila na druhé místo historických tabulek. Na prodloužení letošní vítězné série bude útočit brazilský mistr světa na 400 metrů překážek Alison dos Santos, který ve své hlavní disciplíně vyhrál všech osm běhů, k nimž nastoupil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články