Výběr z médií: senátor Doubrava na návštěvě Krymu, dražší zájmové kroužky a kácení sadů

Sobotní regionální deník se věnuje zdražování volnočasových aktivit dětí od nového školního roku. Podle deníku si rodiče letos připlatí. Server Deníku N v sobotu zase upozorňuje, že senátor za Severočechy Jaroslav Doubrava jednal na Krymu s šéfem ruské okupační správy. Mf Dnes v sobotu píše o problémech českých sadařů, pro které je likvidační dovoz ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Doubrava na tiskové konferenci

Jaroslav Doubrava na tiskové konferenci | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Deník N

Senátor za Severočechy a dříve za komunisty Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem ruské okupační správy, upozornil na to server Deníku N. Podle něj Sergej Aksjonov o schůzce informoval na svém telegramové kanálu, kde zveřejnil fotografii z jednání. Senátorova asistentka deníku řekla, že je Doubrava na Krymu na dovolené.

Deník N popisuje, že Sergej Aksjonov k fotografii se senátorem Doubravou napsal, že probírali kulturní výměnu mezi oběma národy a zkoumali možnosti spolupráce. Podle Aksjonova je Doubrava známý svou podporou Ruska. Doubrava podle oficiální zprávy krymského parlamentu uvedl, že zastupuje „mnoho obyčejných Čechů, kteří nepodporují politiku své vlády“. Dále prý podporuje i podnikatele, kteří chtějí obchodovat s Krymem navzdory sankcím.

Možná ještě můžu být užitečný, tak proč bych se měl omlouvat, řekl Schröder o další schůzce s Putinem

Číst článek

Regionální deník

Kroužky pro školáky letos zdraží. Rodiče ale můžou požádat o proplacení. Všímá si toho regionální deník. Se zaplacením kroužků totiž sociálně slabým rodinám pomáhají radnice nebo úřady. Na kroužky je tak třeba možné využít i jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci v hmotné nouzi, kterou vyplácí úřad práce.

Podle mluvčí Kateřiny Beránkové může rodič požádat o tuto dávku právě i v případě, kdy nemá dostatek peněz na náklady, které jsou spojené se vzděláváním nebo zájmovou činností dětí. Úředníci pak zhodnotí sociální a majetkové poměry rodiny. Přiznat můžou pomoc až ve výši celé platby za kroužek pro dítě. Pokud ale rodina dostává dávku i na jiné účely, nesmí celkový součet poskytnutých peněz za jeden rok přesáhnout destinásobek životního minima, tedy 46 200 korun, připomíná regionální deník.

100 korun na člověka na den: chudých domácností přibývá, ukazují exkluzivní data

Číst článek

 Mf Dnes

České sadaře likviduje dovoz levných plodů z ciziny, v sobotu o tom píše Mf Dnes. Zemědělci proto kácí své ovocné stromy, protože se jim pěstování nevyplatí. Podle ovocnářů je totiž nemožné držet krok s konkurencí ze zahraničí, která má nízké ceny. Za poslední dekádu se tak kvůli tomu zmenšila výměra sadů o víc než čtvrtinu. Vůbec nejmíň je broskvoní.

Podle dat Českého statistického úřadu mají teď ovocnáři na starost jen 119 tisíc stromků broskvoní. Mnohem častěji pěstují broskve lidé na zahradách, kde jich je víc než pětkrát tolik. Ubývá ale taky i nejčastěji pěstovaných jablek. Za poslední dekádu zmizelo 30 procent stromů, informuje Mf Dnes. Podle ní aktuálně český trh zaplavují polská jablka, která měla skončit na ruském trhu. Poláci je tam ale nepošlou kvůli ruské invazi na Ukrajině.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme