Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český senátor Doubrava jednal na Krymu s okupanty. Může to být trestný čin, říká Fischer

Aktualizováno -
6. srpna 2022
15:55
Autor: ČTK, Mii - 
6. srpna 2022
08:20

Senátor za Severočechy a dříve za komunisty Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem tamější ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Ten o tom informoval na svém telegramovém kanálu a ze setkání zveřejnil fotografie, upozornil v pátek server Deníku N. Doubravova asistentka Květa Rybárová deníku řekla, že její šéf je na poloostrově na dovolené. Rusko okupuje ukrajinský Krym od roku 2014 a od února vede proti Ukrajině útočnou válku.

„Jsem rád, že mohu v Republice Krym uvítat našeho přítele a hosta z České republiky Jaroslava Doubravu, který je známý svou mnohaletou podporou naší země a iniciativami k navázání přátelských a partnerských vztahů s Ruskem,“ popsal Aksjonov návštěvu. „Spolu s panem Doubravou jsme probírali kulturní výměnu mezi našimi národy, záležitosti obchodních vztahů ve světle současných událostí a zkoumali možnosti spolupráce,“ doplnil.

Doubrava podle oficiální zprávy krymského parlamentu uvedl, že zastupuje „mnoho obyčejných Čechů, kteří nepodporují politiku své vlády“, i podnikatele, kteří chtějí obchodovat s Krymem navzdory sankcím. Svými proruskými aktivitami a podporou kroků ruského prezidenta Vladimira Putina je Doubrava známý. Názor nezměnil ani poté, co 24. února ruská armáda vpadla na Ukrajinu.

Rusko a jeho činitelé podobné návštěvy dokážou využít. „Pro ruskou propagandu to je hodně důležité. Ukazují tím, že Rusko není v úplné izolaci a že tam jezdí západní politici,“ řekl Deníku N David Stulík, jenž působil 12 let jako mluvčí unijní delegace v Kyjevě. Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer upozornil, že podpora a oslavování vojenského agresora, jakým je nyní Rusko, může být trestný čin.

Růžička podal podnět na prošetření

„Za sedm let v Senátu jsem senátora Doubravu nepozdravil, natož abych mu podal ruku. Je to můj osobní vzdor vůči téhle odporné existenci. Občas proto slýchám, že jsem nevychovaný a příliš agresivní,“ reagoval na zprávu o cestě na Krym senátor Václav Láska (Senátor 21).

Poslanec TOP 09 Michal Kučera nazval Doubravu dlouhodobým dnem Ústeckého kraje. „Jeho výlet na Krym mě nepřekvapuje, často totiž bývá viděn na těch nejobskurnějších akcích, jako třeba na odhalení památníku komunistickým pohraničníkům v Krušných horách,“ napsal Kučera na twitteru.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) dokonce podal podnět senátnímu mandátovému výboru k prošetření kvůli jednání Doubravy. „Že senátor Doubrava odjel v době války na dovolenou na Krym, je zvrhlé, ale že jedná se šéfem ruské okupační správy, je nepřípustné. Je členem Senátu, který opakovaně odsuzuje válku, kterou na Ukrajině vede Rusko,“ uvedl Růžička na twitteru. Jedním z místopředsedů výboru je však sám Doubrava.

Proti podpoře Ukrajiny se staví dlouho

Doubrava byl v Senátu opakovaně proti usnesením, jež se týkala rusko-ukrajinské války. Jako jediný senátor v dubnu hlasoval proti stanovisku, podle kterého musí Rusko nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině, včetně platby reparací, a ruští představitelé, kteří jsou odpovědní za válečné zločiny, musí být postaveni před soud a potrestáni. V červnu Doubrava nepodpořil usnesení, v němž Senát apeloval na členské státy EU, aby udělily Ukrajině status kandidátské země.

16:28
Dnes

Při ukrajinských dronových útocích a ostřelování zahynuli v západoruské Belgorodské oblasti tři lidé, včetně těhotné ženy. Podle ruskojazyčné služby stanice BBC to dnes uvedl gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajina oznámila, že při ruských útocích na obytné domy ve městě Vovčansk na severovýchodě země přišli o život dva lidé a dva utrpěli zranění.

Zdroj z ukrajinské rozvědky agentuře Reuters řekl, že Ukrajina v noci na dnešek provedla rozsáhlý dronový útok na ruské cíle, přičemž terčem byla energetická zařízení podporující vojenskou průmyslovou výrobu. Zasaženy byly podle něj nejméně tři elektrické rozvodny a sklad paliva.

15:59
Dnes

„Ruská zpravodajská hrozba v Evropě je realitou. Plná podpora pevné reakci Německa. Musíme vyvinout nové nástroje k řešení ruské špionážní hrozby. V pondělí na FAC zopakuji své návrhy na omezení ruských špionů pohybujících se přes Schengen. Dalo by se toho dosáhnout rychle,“ reaguje český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na podezření německého zahraničního úřadu, že ruský prezident Vladimír Putin verbuje agenty na německé půdě. 

15:11
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů začala projednávat sérii zákonů, které zahrnují pomoc Ukrajině. Český prezident Petr Pavel ve čtvrtečním rozhovoru pro zahraniční CNN uvedl, že by byl rád, kdyby na pomoc Kongres kývl. 

Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky vstupují na ukrajinské území i z okupovaného Krymu.  - Ukrajinská pohraniční stráž
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa