Tragická nehoda autobusu v Chorvatsku: Zemřelo 12 lidí, desítky se vážně zranily

V Chorvatsku při nehodě autobusu s polskými poutníky zemřelo 12 lidí

Dvanáct lidí zemřelo při nehodě polského autobusu, která se stala v sobotu ráno na dálnici A4 několik desítek kilometrů severně od Záhřebu. Dalších 32 cestujících utrpělo zranění, 19 z nich těžká, informoval chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš. Mluvčí polského ministerstva zahraničí Lukasz Jasina v televizi TVN24 potvrdil, že všechny oběti jsou polskými občany. Podle polského premiéra Mateusze Morawieckého šlo o poutníky, kteří cestovali do Medžugorje v Bosně a Hercegovině.

Nehoda se stala okolo 5:40 na dálnici ve směru na Záhřeb v úseku mezi městy Breznički Hum a Komin. Autobus s varšavskou poznávací značkou, který vyjel zřejmě z městečka Grodzisk Mazowiecki ležícího nedaleko polské metropole, sjel z vozovky.

Příčiny havárie zatím nejsou známé, neoficiální informace webu deníku Jutarnji list hovoří o tom, že řidič autobusu mohl usnout za volantem.

[UŽIVO] Strašna nesreća na A4: Sletio autobus, najmanje 11 mrtvih

[UŽIVO] Strašna nesreća na A4: Sletio autobus, najmanje 11 mrtvih Novinarka: Helena Tkalčević Snimatelj: Luka Jurić Više na: https://bit.ly/3BLg8yQ

Posted by 24sata on Saturday, August 6, 2022

Podle chorvatského webu jutarnji.hr na místě zasahovali policisté z měst Varaždin a Záhřeb. U nehody také bylo několik týmů z Institutu urgentní medicíny a několik hasičských sborů.

Sanitky rozvezly zraněné do nemocnic v Záhřebu, Varaždínu a Čakovci. Policie na místě svedla provoz na dálnici do jednoho jízdního pruhu. Na místo nehody i do nemocnic za zraněnými vyrazili polští policisté, kteří přes léto slouží v Chorvatsku, oblíbeném letním cíli Poláků.

„Chci vyjádřit svou nejhlubší soustrast rodinám obětí,“ napsal na Twitteru polský premiér Mateusz Morawiecki. Polský premiér dále uvedl, že cestující mířili do Međugorje, vesnice v Bosně a Hercegovině.

Kondolence rodinám obětí nehody složil také polský prezident Andrzej Duda nebo ministr zahraničí Zbigniew Rau, do Chorvatska odjel ministr zdravotnictví Adam Niedzielski, podle kterého zdravotnické týmy v Chorvatsku posoudí stav pacientů a zjistí, zda některé z nich bude možné převézt do Polska.

Oba dva řidiči byli „odpočatí a zkušení“ a autobus byl technicky v pořádku, uvedl podle agentury PAP zástupce dopravní společnosti, která jej vypravila. Polské ministerstvo dopravy potvrdilo, že autobus splňoval všechny zákony požadované náležitosti.

Web večernji.hr připomíná, že sobotní nehoda polského autobusu je jednou z nejtěžších, jaká se v Chorvatsku stala za poslední roky.

V září 2008 havaroval na dálnici mezi Splitem a Záhřebem autobus se slovenskými turisty. Čtrnáct lidí zemřelo, dalších třicet cestujících utrpělo zranění. Loni v červenci sjel z dálnice u města Slavonski Brod autobus zaregistrovaný v Kosovu mířící z Frankfurtu nad Mohanem do Prištiny. Deset lidí zemřelo, 44 utrpělo zranění. Nejhorší nehoda českého autobusu se v Chorvatsku stala v červnu 2012 u tunelu Krpani na dálnici ze Záhřebu do Splitu. Zemřelo osm lidí, mezi nimi řidič. Zranění utrpělo více než 40 cestujících. Autobus je vezl na dovolenou do kempu nedaleko letoviska Baška Voda.

Tagy: