Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Senátor Doubrava je na dovolené na Krymu, jednal se šéfem ruských okupantů

Senátor Jaroslav Doubrava, archivní foto foto: ČTK

Senátor za Severočechy a dříve za komunisty Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem tamější ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Senátor na okupovaném poloostrově tráví dovolenou, uvedla jeho asistentka. Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) podal podnět mandátovému výboru k prošetření Doubravovy cesty.
  9:51aktualizováno  15:57

„Jsem rád, že mohu v Republice Krym uvítat našeho přítele a hosta z České republiky Jaroslava Doubravu, který je známý svou mnohaletou podporou naší země a iniciativami k navázání přátelských a partnerských vztahů s Ruskem,“ popsal Aksjonov návštěvu. Na senátorovu cestu upozornil Deník N.

„Spolu s panem Doubravou jsme probírali kulturní výměnu mezi našimi národy, záležitosti obchodních vztahů ve světle současných událostí a zkoumali možnosti spolupráce,“ doplnil.

Doubrava podle oficiální zprávy krymského parlamentu uvedl, že zastupuje „mnoho obyčejných Čechů, kteří nepodporují politiku své vlády“, i podnikatele, kteří chtějí obchodovat s Krymem navzdory sankcím. Svými proruskými aktivitami a podporou kroků ruského prezidenta Vladimira Putina je Doubrava známý. Názor nezměnil ani poté, co 24. února ruská armáda vpadla na Ukrajinu.

Cestu prošetří mandátový výbor

„Dávám podnět Mandátovému a imunitnímu výboru Senátu k prošetření. Že senátor Doubrava odjel v době války na dovolenou na Krym je zvrhlé, ale že jedná s šéfem ruské okupační správy je nepřípustné. Je členem Senátu, který opakovaně odsuzuje válku, kterou na Ukrajině vede Rusko,“ uvedl Růžička na Twitteru. Jedním z místopředsedů výboru je však sám Doubrava.

Rusko a jeho činitelé podobné návštěvy dokážou využít. „Pro ruskou propagandu to je hodně důležité. Ukazují tím, že Rusko není v úplné izolaci a že tam jezdí západní politici,“ řekl Deníku N David Stulík, který působil 12 let jako mluvčí unijní delegace v Kyjevě. Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer upozornil, že podpora a oslavování vojenského agresora, jakým je nyní Rusko, může být trestný čin.

Doubrava byl v Senátu opakovaně proti usnesením, která se týkala rusko-ukrajinské války. Jako jediný senátor v dubnu hlasoval proti stanovisku, podle kterého musí Rusko nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině včetně platby reparací a ruští představitelé, kteří jsou odpovědní za válečné zločiny, musí být postavení před soud a potrestáni.

V červnu Doubrava nepodpořil usnesení, v němž Senát apeloval na členské státy EU, aby udělily Ukrajině status kandidátské země.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!