Stanjura v reakci na zhoršení výhledu mluví o účtu vlády Andreje Babiše

Zhoršení výhledu České republiky ze stabilního na negativní, které dnes oznámila ratingová agentura Moody's, odráží to, že vládní koalice nezvládá současnou krizi. Uvedla to bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v reakci na dnešní tiskovou zprávu Moody's, která snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naopak tvrdí, že jde o účet za osmileté vládnutí předsedy ANO Andreje Babiše.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že vláda dělá vše pro snížení hrozby závislosti na ruském plynu.

Narušení dodávek ruského plynu by mohlo podle Moody's vést k přidělování plynu, uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu a zhoršit rozpočtové ukazatele. Moody's zároveň potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3.

"Znamená to, že Česká republika se může potenciálně stát trochu rizikovější právě v očích zahraničních investorů a že si budou dvakrát rozmýšlet investice třeba do českého vládního dluhu, čili do státních dluhopisů," řekl České televizi předseda Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Pokud by následovalo třeba snížení ratingu, mohlo by to v budoucnu znamenat vyšší náklady na obsluhu státního dluhu, upozornil.

"Zhoršený výhled agentury Moody's prezentuje to, co si myslíme všichni. Pětikoalice nezvládá současnou krizi. Hlavními důvody zhoršení jsou značné inflační tlaky v ekonomice a hrozba závažné plynové krize v Česku," napsala Schillerová na twitteru.

Současný ministr financí Stanjura naopak vidí příčinu u předchozích vlád. "Další účet, který platíme za osm let vládnutí (bývalého premiéra) Andreje Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku," napsal na twitteru. "Víme, že (ruský prezident Vladimir) Putin používá plyn a ropu jako zbraň, prioritou je derusifikace české i evropské energetiky," dodal. Rusko v únoru zaútočilo na sousední Ukrajinu a poté, co země EU Kyjev v jeho obraně jasně podpořily, začala Moskva snižovat své dodávky plynu do Evropy, v některých případech je přerušila či zcela zastavila.

Schillerová se však na Stanjuru v reakci na jeho výrok obořila na sociální síti. "Jste už osm měsíců u vlády a osm měsíců se jen vymlouváte, ale už to přestalo zabírat. Důsledkem toho je, že vám nevěří lidé, firmy ani ratingové agentury," napsala. Stanjury se ale zastal někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Absolutní závislost na ruském plynu a olbřímí strukturální deficit je práce vašich vlád. Pro větší energetickou nezávislost udělala tahle vláda za osm měsíců víc, než vy za osm let," reagoval Kalousek na Schillerovou.

"Za hnutí ANO mohu říci, že opakovaně navrhujeme vládě konkrétní kroky, které by pomohly a zároveň by uklidnily lidi a firmy, které jsou vystavení nejistotě a zdražujícím energiím. Vláda je vůči našim návrhům přezíravá. Podobně jako v jiných případech ale očekávám, že za pár měsíců naše návrhy opráší a pokusí se je realizovat. To však už bude asi pozdě," sdělila Schillerová ČTK.

"Závislost na Putinově plynu je pro ČR hrozbou a my děláme vše pro to, abychom ji minimalizovali. Přijímáme opatření na ochranu občanů i podniků před letošní zimou a podnikáme také kroky pro dlouhodobé snížení této závislosti," uvedl Síkela na sociálních sítích. Poukázal například na to, že vláda zajistila třetinový podíl v plovoucím LNG terminálu v Nizozemsku, který umožní státu snížit závislost na ruském plynu až o třetinu.

Předseda klubu SPD Radim Fiala tvrdí, že vláda nezajistila dostatek plynu na další období, a hrozí tak podle něj hluboká recese tuzemského průmyslu. "Vymlouvat se na Babiše a Putina mohou jen krátký čas," sdělil ČTK. Jeho stranický kolega a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř míní, že jde o poslední varování pro vládu. "Je nezbytné, aby vláda snižovala zadlužení státu, protože nám tímto ještě vzrostou náklady na dluhovou službu," sdělil ČTK.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se vládě může prodražit dluh. Jde podle něj o závažné varování vládě, že je třeba začít zásadně ozdravovat veřejné finance. "Dnešní zhoršení výhledu ratingu dluhu ČR ze strany agentury Moody's je jejím vůbec prvním zhoršením celkového hodnocení Česka v celé jeho moderní historii od roku 1993. Agentura Moody's je finančními experty vyhodnocována jako ta nejméně přísná, resp. ve svých hodnoceních nejoptimističtější. Tudíž její zhoršení ratingového výhledu je o to závažnější," napsal v komentáři zaslaném ČTK.

Agentura Moody's uvedla, že dlouhodobé a závažné přerušení dodávek plynu z Ruska by mělo podstatný negativní dopad na trend růstu a rozpočtové ukazatele České republiky. Poukázala přitom na "vysokou závislost České republiky na dodávkách plynu z Ruska v kombinaci s omezenými možnostmi jejich náhrady v blízkém časovém horizontu". Připomíná, že Rusko v posledních týdnech podstatně snížilo dodávky plynu do Evropské unie a několik unijních zemí EU začátkem července zaznamenalo buď úplné zastavení, nebo výrazné omezení dodávek z Ruska.

Premiér Petr Fiala (ODS) začátkem minulého týdne uvedl, že zásobníky plynu jsou plné z 80 procent. Česko tak dosáhlo hranice, na kterou musí státy Evropské unie zásobníky naplnit do letošního listopadu. Česko plánuje kvůli omezení závislosti na Rusku využít plyn z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Roční spotřeba v ČR činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových plynu a z Ruska získává Česko podle ministra Síkely zhruba 98 procent spotřebovaného plynu.

Související

Zbyněk Stanjura

Vláda řeší s podnikateli ceny energií, regulovaná složka totiž výrazně vzroste

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se setkali se šéfy Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory Janem Rafajem a Zdeňkem Zajíčkem, aby projednali cílenou vládní pomoc s cenami energií pro firmy z energeticky nejvíce náročných odvětví. Navázali tak na jednání s premiérem Petrem Fialou z konce října. Výsledkem je dohoda, že vláda do poloviny prosince najde a představí řešení, které zmírní dopady oznámeného navýšení regulované složky ceny elektřiny ERÚ na tyto společnosti.

Více souvisejících

Zbyněk Stanjura Alena Schillerová Moody´s Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 36 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy