Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffettova firma prodělala 43 miliard dolarů. Může za to pokles akcií Applu

Warren Buffett
ČTK/AP
 ČTK

Investiční firma Berkshire amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázala za druhé čtvrtletí kvůli propadu akciových trhů čistou ztrátu 43,8 miliard dolarů. Minulý rok měla firma ve stejném období čistý zisk 28,1 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Provozní zisk, který Buffett považuje za lepší ukazatel výkonů společnosti, se ve čtvrtletí meziročně zvýšil o 39 procent na 28 miliard dolarů. Výkon zajišťoven a železniční divize BNSF v portfoliu konglomerátu kompenzoval ztrátu pojišťovny Geico, v níž nedostatek autodílů a vyšší ceny vozidel zvýšily ztráty z pojistných událostí.

Berkshire zpomalila odkup vlastních akcií. V uplynulém čtvrtletí na odkup vyčlenila jednu miliardu dolarů, letos zatím úhrnem 4,2 miliardy dolarů.

Do jiných akcií smíšený koncern ve druhém kvartálu investoval přes 6,1 miliardy dolarů. To je méně než 51,1 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí, kdy získala významné podíly v ropných společnostech Chevron a Occidental Petroleum.

Warren Buffett

Kdo zaplatil za oběd s Warrenem Buffettem 19 milionů dolarů?

Charitativní aukce, v níž se dražil oběd s americkým investorem a filantropem Warrenem Buffettem, vynesla rekordní částku. Ta poputuje do rukou sanfranciské charitativní organizace Glide, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Akcie Applu klesly

V uplynulém kvartálu klesly akcie tří hlavních pozic Berkshire, tedy akcie společností Apple, Bank of America a American Express, každá o více než 21 procent. Buffett vždy akcionářům doporučuje, aby čtvrtletní výkyvy investic ignorovali. Upozorňuje, že Berkshire vydělá, pokud akcie časem porostou.

Například v roce 2020 konglomerát v prvním čtvrtletí prodělal kvůli dopadu pandemie nemoci covid-19 na akciové trhy téměř 50 miliard dolarů, ale za celý rok vydělal 42,5 miliardy dolarů.

Akcie společnosti letos překonaly výkonnost širšího amerického trhu. Klesly o dvě procenta, zatímco index Standard & Poor's 500 oslabil o zhruba 13 procent.

Warren Buffett a Charlie Munger

Buffett přikoupil akcie Applu za stamiliony. A nakupoval by dál, kdyby nezdražily

Miliardář a filantrop Warren Buffett nakoupil v prvním čtvrtletí akcie společnosti Apple za 600 milionů dolarů (14,1 miliardy korun). Využil k nákupům třídenního poklesu ceny a kdyby Apple neoživil, nakoupil by další, píše CNBC.

Přečíst článek

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett osmým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 102 miliard dolarů.

Warren Buffett

Warren Buffett: Inflace napálí všechny. Trhy se staly hráčským salonkem

Proslulé „Orákulum z Omahy“ na výroční konferenci své investiční společnosti Berkshire Hathaway dal kolegům pár cenných rad. Tou hlavní však bylo, že před inflací se nejspíš neschová nikdo, ať investuje do čehokoli.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Berkshire Hathaway miliardáře Buffetta zvýšila zisk. Dařilo se hlavně pojišťovnictví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme