Plzeň udolala Pardubice 2:1 a poprvé v ligové sezoně zvítězila

foto 2. kolo první fotbalové ligy: FC Viktoria Plzeň - FK Pardubice, 6. srpna 2022 Plzeň. Zleva brankář Jakub Markovič z Pardubic, Martin Toml z Pardubic a Jan Kliment z Plzně.

Plzeň - Fotbalisté Plzně v druhém kole první ligy doma udolali Pardubice 2:1 a po úvodní remíze v Teplicích poprvé v nové sezoně nejvyšší soutěže zvítězili. Ve 21. minutě otevřel skóre Jan Kliment, krátce po změně stran srovnal hostující Tomáš Solil, ale čtvrt hodiny před koncem rozhodl Milan Havel.

Obhájci titulu protáhli svou rekordní sérii bez ligové porážky na 24 zápasů. Viktoria se vítězně naladila na úterní domácí odvetu 3. předkola Ligy mistrů proti Tiraspolu, který v úvodním duelu v Moldavsku porazila 2:1.

Pardubičtí ani napodruhé v tomto ligovém ročníku nebodovali. "Myslím, že jsme odehráli velice dobré utkání s tím, že jsme sahali po bodu. Ale tentokrát byli domácí šťastnější a zvítězili," prohlásil na tiskové konferenci pardubický trenér Jaroslav Novotný.

Plzeňský kouč Michal Bílek udělal v základní sestavě hned pět změn oproti zápasu v Kišiněvě. Čihák, Cadu a Qose poprvé za Západočechy nastoupili v soutěžním duelu od začátku. Stejně jako proti Tiraspolu hrála Viktoria v rozestavení 4-4-2 v útoku s Chorým a Klimentem.

"Bylo na nás vidět, že souhra vázne. Byl to určitý risk, ale museli jsme ty změny udělat ve vztahu k úterku a velmi důležitému utkání s Šeriffem Tiraspol. Důležité pro nás je, že jsme vyhráli. Je to velmi cenné vítězství," uvedl Bílek.

Kliment se v osmé minutě dostal do první zajímavější pozice, ale z voleje přestřelil. Ve 21. minutě už Kliment otevřel skóre hlavičkou po Caduově centru. Letní posila z Wisly Krakov se třemi soutěžními góly v nové sezoně vede týmovou tabulku střelců. "Dostali jsme lacinou branku. Balon do kapsy, nepohlídaný hráč a domácí vedli 1:0," podotkl Novotný.

Pardubičtí mohli brzy odpovědět. Janošek ale nepřekonal brankáře Staňka a ránu jiného bývalého plzeňského hráče Hlavatého zblokoval Havel. Ve 30. minutě další Janoškovu střelu vyrazil Staněk před sebe a Vacek dorazil míč do sítě, gól byl ale odvolán kvůli ofsajdu. "Trefil jsem ho (Staňka), stačilo to dát metr vedle něho. Jsem na sebe naštvaný, tohle bych měl dávat. Je to strašná škoda a omlouvám se týmu, že jsem nedal gól," litoval Janošek.

Domácí favorité dál nechávali Východočechům hodně prostoru. Krátce před pauzou Plzeň znovu podržel Staněk, který vytáhl na břevno pokus nepokrytého Vacka. Jeho spoluhráč Tischler těsně před pauzou minul branku.

Bílek o poločase reagoval hned trojím střídáním a do hry poslal Buchu, Pilaře a Sýkoru místo Qoseho, Mosquery a Klimenta. "Bylo to ze dvou důvodů - abychom někoho ušetřili a abychom hru trošku víc oživili," vysvětlil Bílek.

Z první velké šance druhého dějství Pardubice vyrovnaly. Janošek nákopem za obranu vyslal Hlavatého, ten poslal míč do šestnáctky a nedůraz v plzeňské defenzivě potrestal v 55. minutě z dorážky Solil.

Plzeňští se z inkasovaného gólu rychle zvedli. Po hodině hry ve velké šanci neuspěl domácí Chorý a hlavičkoval těsně vedle. Pardubickou branku netrefili ani střídající Kopic a Kalvach.

V 75. minutě se už Západočeši dočkali druhé branky. Sýkora, jenž jako náhradník domácí hru hodně oživil, vybojoval míč, Holík nacentroval do pokutového území a krajní bek Havel zblízka překonal gólmana Markoviče. "Dostali jsme pořádnou facku. Už to smrdělo na konci poločasu, kdy mohli vyrovnat. Pak jsme začali hrát a zápas ve druhé půli, myslím zaslouženě, dotáhli do vítězného konce," řekl Havel.

Viktoria měla v závěru převahu a mohla těsné vedení pojistit, ale střídající Dedič zakončoval nepřesně podobně jako Bucha. Plzeň vyhrála čtvrtý z pěti vzájemných ligových soubojů a doma porazila Pardubice v nejvyšší soutěži i napotřetí.

Hlasy po utkání:

Michal Bílek (trenér Plzně): "Jsme rádi, že jsme utkání vyhráli, protože nebylo vůbec jednoduché. Udělali jsme pět změn oproti poslednímu utkání z toho důvodu, abychom rozložili síly a viděli hráče, kteří toho tolik neodehráli. Nebylo to žádné podcenění, to vůbec ne, protože jsme viděli zápas Pardubic s Budějovicemi. Pardubice hrály výborně a byla to nešťastná porážka. Dnes Pardubice ukázaly, že mají kvalitní hráče, technicky dobře vybavené. Na nás bylo vidět, že souhra vázne. Bylo to trošku logické, protože tahle dnešní jedenáctka spolu prakticky nehrála. Byl to určitý risk, ale museli jsme ty změny udělat ve vztahu k úterku a velmi důležitému utkání s Šeriffem Tiraspol. Je to velmi cenné vítězství."

Jaroslav Novotný (trenér Pardubic): "Odehráli jsme velice dobré utkání s tím, že jsme sahali po bodu. Ale tentokrát byli domácí šťastnější a zvítězili. V prvním poločase jsme měli víc šancí, které jsme neproměnili, ale potom dostali lacinou branku. Balon do kapsy, nepohlídaný hráč a domácí vedli 1:0. Pak jsme měli několik příležitostí skóre vyrovnat, ale to se nám nepodařilo. Do druhého poločasu jsme zase vstoupili dobře, podařilo se nám protrhnout smůlu a vstřelili jsme branku. Potom si zase necháme po autu dát takový laciný gól. Šance Plzně byly až hlavně po 70. minutě. Do stavu 1:1 jsme domácí do velkých šancí nepustili. Je škoda, že jsme si aspoň bod neodvezli."

Viktoria Plzeň - FK Pardubice 2:1 (1:0)

Branky: 21. Kliment, 75. Havel - 55. Solil. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Líkař - Orel (video). ŽK: Dedič - Toml, Hlavatý. Diváci: 7251.

Sestavy:

Plzeň: Staněk - Holík, Kaša, Čihák, Havel - Cadu (62. Kopic), Qose (46. Bucha), Kalvach, Mosquera (46. Pilař) - Kliment (46. Sýkora), Chorý (74. Dedič). Trenér: Bílek.

Pardubice: Markovič - Rosa (33. Kostka), Vlček, Toml, Helešic - Janošek - Tischler (74. Sychra), Solil, Hlavatý, Vacek (58. Lima) - Černý (74. Huf). Trenér: Novotný.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď