Liberec nasázel Teplicím pět branek a vede ligu, další zaváhání Plzně odvrátil gól Havla

Fotbalisté Liberce porazili ve druhém kole české fotbalové ligy Teplice 5:1 a posunuli se na první místo tabulky. Hattrick za domácí Slovan vstřelil nizozemský útočník Mick Van Buren, gólově se prosadili i Maksym Talovjerov a Mohamed Doumbia. Mistrovská Viktoria Plzeň po remíze z úvodního kola poprvé vyhrála, Pardubice doma udolala 2:1. Skóre otevřel Jan Kliment, po změně stran srovnal Tomáš Solil a čtvrt hodiny před koncem rozhodl Milan Havel.

Tento článek je více než rok starý.

Liberec (Aktualizováno: 20:46 6. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavící hráči Liberce

Slavící hráči Liberce | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Liberečtí se od úvodu usadili na útočné polovině a na jejich kontě rychle přibývaly šance. Hlavičku Imada Rondiče z osmé minuty mířící k tyči ještě brankář Grigar vyrazil, proti střele, kterou o minutu později po nakrátko rozehraném rohu vyslal z 20 metrů přesně pod břevno Mohamed Doumbia, byl už bezmocný. 

Sparťan Kuchta si nezahraje pět zápasů, komise ho potrestala za surovou hru proti brankáři Liberce

Číst článek

Ve 22. minutě si na přímý kop vyskočil Maksym Talovjerov, dokonale využil svou výšku a míč z jeho hlavy se od tyče odrazil do sítě. Dvaadvacetiletý ukrajinský stoper skóroval v české lize podruhé, premiérově se prosadil vloni v lednu také proti Teplicím ještě v dresu Českých Budějovic.

Do přestávky mohl přidat ještě další gól, kdyby jeho hlavičku nezastavilo břevno.

Hned z protiútoku Senegalec Abdallah Gning obešel dva soupeře, naservíroval míč před branku Tomáši Urbancovi a ten ve 43. minutě nezaváhal.

Jenže ještě v nastaveném čase prvního poločasu vrátil domácím dvoubrankový náskok  Mick Van Buren a už podruhé si připsal asistenci Christian Frýdek, který se trefil v úvodním kole Letné.

Teplická obrana byla hodně zranitelná i po přestávce, což po Rondičově přihrávce v 53. minutě znovu využil Van Buren. Hosté se sice nevzdávali, ale zároveň otevírali prostor pro liberecké brejky. Po jednom z nich v 70. minutě Van Buren zkompletoval svůj první hattrick v české lize.

Slovan si připsal nejvyšší ligovou výhru od listopadu 2019, kdy porazil Zlín 5:0. Liberci vyšel vstup do sezony mnohem lépe než vloni. Tehdy byl po šesti kolech poslední s jediným bodem a trenéra Pavla Hoftycha vystřídal současný kouč Luboš Kozel. Teplice na jaře U Nisy vyhrály, ale tentokrát měly daleko i k remíze a nenavázaly na nečekaný bod s Plzní z úvodního kola.

Fotbalisté Slovácka v Evropské lize Fenerbahce nezaskočili, v Turecku prohráli 0:3

Číst článek

Plzeň - Pardubice 2:1

Obhájci titulu protáhli svou rekordní sérii bez ligové porážky na 24 zápasů. Viktoria se vítězně naladila na úterní domácí odvetu 3. předkola Ligy mistrů proti Tiraspolu, který v úvodním duelu v Moldavsku porazila 2:1. Pardubičtí ani napodruhé v tomto ligovém ročníku nebodovali.

Ve 21. minutě otevřel skóre Jan Kliment hlavičkou po Caduově centru. Letní posila z Wisly Krakov se třemi soutěžními góly v nové sezoně vede týmovou tabulku střelců.

Pardubičtí mohli brzy odpovědět. Dominik Janošek ale nepřekonal brankáře Staňka a ránu jiného bývalého plzeňského hráče Michala Hlavatého zblokoval Havel. Ve 30. minutě další Janoškovu střelu vyrazil Staněk před sebe a Vacek dorazil míč do sítě, gól byl ale odvolán kvůli ofsajdu.

Domácí favorité dál nechávali Východočechům hodně prostoru. Krátce před pauzou Plzeň znovu podržel Staněk, který vytáhl na břevno pokus nepokrytého Vacka. Jeho spoluhráč Tischler těsně před pauzou minul branku.

Bílek o poločase reagoval hned trojím střídáním a do hry poslal Pavla Buchu, Václava Pilaře a Jana Sýkoru. Přesto z první velké šance druhého dějství Pardubice vyrovnaly. Janošek nákopem za obranu vyslal Hlavatého, ten poslal míč do šestnáctky a nedůraz v plzeňské defenzivě potrestal v 55. minutě z dorážky Solil.

Plzeňští se z inkasovaného gólu rychle zvedli a V 75. minutě se už Západočeši dočkali druhé branky. Sýkora, jenž jako náhradník domácí hru hodně oživil, vybojoval míč, Libor Holík nacentroval do pokutového území a krajní bek Havel zblízka překonal gólmana Jakuba Markoviče.

Výsledky české fotbalové ligy

Slovan Liberec - FK Teplice 5:1 (3:1)
Branky: 45.+1, 53. a 69. Van Buren, 9. Doumbia, 22. Talovjerov - 43. Urbanec. Rozhodčí: Radina - Kubr, Šimáček - Hocek (video). ŽK: Červ - Hyčka. Diváci: 4500.

Viktoria Plzeň - FK Pardubice 2:1 (1:0)
Branky: 21. Kliment, 75. Havel - 55. Solil. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Líkař - Orel (video). ŽK: Dedič - Toml, Hlavatý. Diváci: 7251.

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 0:2 (0:1)
Branky: 20. Řezníček, 70. Ševčík. Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf - Franěk (video). ŽK: Texl, Přichystal, Šural, Granečný (všichni Brno). Diváci: 4636.

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 3:3 (3:1)

 Branky: 6. Hronek, 19. Květ, 22. Křapka - 5. Kuzmanovič, 49. J. Klíma, 79. Tijani. Rozhodčí: T. Klíma - Nádvorník, Machač - Štěrba (video). ŽK: Hronek, Petrák - Laštůvka, Sanneh, Frydrych, Vrba (trenér). Diváci: 6012.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme