Pekingská letka nad Tchaj-wanem. Čínští vojáci cvičí ostrými, manévry se protáhnou

Čínský vojenský letoun nad Tchaj-wanem

Čínský vojenský letoun nad Tchaj-wanem Zdroj: Profimedia

Ministerstvo obrany Tchaj-wanu uvedlo, že do tchajwanské vzdušné obranné zóny proniklo 20 čínských letounů, z nichž 14 přeletělo přes střední linii v Tchajwanském průlivu. Informuje o tom agentura Reuters. Resort obrany také uvedl, že zaznamenal aktivitu 14 čínských vojenských lodí v Tchajwanském průlivu. Podle Tchaj-peje čínská letadla a lodě provádějí cvičení simulující útok na hlavní ostrov Tchaj-wanu.

Bílý dům dnes označil akce, které Čína podniká v oblasti Tchajwanského průlivu, za provokativní a nezodpovědné. "Tyto aktivity jsou výrazným stupňováním snah Číny změnit status quo. Jsou provokativní, nezodpovědné a zvyšují riziko chybné kalkulace," uvedl Bílý dům. "Jsou také v rozporu s naším dlouhodobým cílem zachovat mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu," dodal.

Čína ve čtvrtek v reakci na návštěvu šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu zahájila v okolí ostrova, který považuje za součást svého území, doposud největší vojenské cvičení v regionu s ostrou střelbou. Při manévrech několikrát porušila střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany. Podle posledního oznámení Pekingu cvičení, které mělo skončit v neděli, potrvá až do 15. srpna.

Rozsah a intenzita čínských manévrů kolem Tchaj-wanu pobouřily Spojené státy a další demokratické země, připomíná britský The Guardian. Bílý dům si v pátek předvolal čínského velvyslance ve Washingtonu. Peking v pátek oznámil, že v reakci na návštěvu Pelosiové na Tchaj-wanu končí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně ochrany klimatu nebo dialogu mezi vojenskými představiteli obou zemí. To Bílý dům označil za chybu a nezodpovědný přístup.