Hlavní obsah

Čína plánuje další manévry u Tchaj-wanu, ostrov může odříznout i bez invaze

– Peking/Tchaj-pej

Čína neustává v tlaku na Tchaj-wan. V neděli sice skončilo rozsáhlé čínské vojenské cvičení, takže bylo možné opět využívat tradiční koridory vzdušné dopravy, Peking však v pondělí oznámil další manévry.

BEZ KOMENTÁŘE: Čína plánuje další vojenské cvičení okolo Tchaj-wanuVideo: AP

 
Článek

Profesor čínské Národní obranné univerzity Lidové osvobozenecké armády Meng Siang-čching uvedl, že šest oblastí, kde se manévry minulý týden konaly, bylo vybráno tak, aby Čína ukázala, jak by mohla odříznout tchajwanské přístavy, zaútočit na nejdůležitější vojenské instalace a vážně zkomplikovat zahraničním silám, které by mohly ostrovu přijít na pomoc, přístup na Tchaj-wan.

„Propojením těchto šesti oblastí do linie vznikne smyčka jako oprátka s uzlem v jihozápadním směru,“ řekl Meng a dodal, že cvičení na severu izolovalo Tchaj-wan od Okinawy, kde mají základny USA a Japonsko.

Na jihu Lidová osvobozenecká armáda kontrolovala průliv Baši, „jedinou cestu pro vstup a výstup z Jihočínského moře“, a na východě čínské síly ukázaly, jak by přesné čínské střely mohly zasáhnout cizí válečné lodě, a udržet je tak dál od Tchaj-wanu. „Je to bezprecedentní obklíčení Tchaj-wanu,“ komentoval to Meng.

Tchaj-wan po vojenských cvičeních Číny obnovuje lety přes svůj vzdušný prostor

Zahraniční

„Cvičení ukázalo, že blokáda v konfliktu nemusí vyžadovat stálou přítomnost na moři, ale spíše může být lodní a letecká doprava odrazena vzdušnými a raketovými hrozbami na podporu námořní blokády,“ řekl Carl Schuster, který působil ve společném zpravodajském Pacifickém velitelství na Havaji.

Obchodní lodě a dopravní letadla byly varovány, aby se vyhýbaly cvičebním zónám, což donutilo přepravce a letecké společnosti zajistit alternativní trasy.

Nové manévry

Nové manévry oznámilo čínské Východní velitelství, aniž by uvedlo, kdy začnou a jak dlouho potrvají. Mají zahrnovat protiponorkové operace a výsadky na moři, napsal list The Guardian.

Napětí vyvolané návštěvou předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu minulý týden tak nekončí.

Čína provedla cvičení simulující útok na Tchaj-wan

Svět

Lidová osvobozenecká armáda současně v neděli zahájila další manévry, tentokrát ve Žlutém moři u Korejského poloostrova, které mají trvat do půlky srpna a budou také zahrnovat ostré střelby. Kvůli nim bude ve Žlutém moři uzavřeno pět oblastí, nad nimiž však tentokrát nevedou koridory pro mezinárodní leteckou dopravu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Čína plánuje další vojenské cvičení okolo Tchaj-wanu.

Tchajwanské ministerstvo obrany v pondělí sdělilo, že během skončeného cvičení žádná čínská loď nepřekročila linii oddělují čínské výsostné vody od tchajwanských. Mluvčí ministerstva uvedl, že se čínské lodě chovaly adekvátně. Bylo však zaznamenáno několik kybernetických útoků.

KOMENTÁŘ: Vzteklá Čína ztrácí glanc - Alex Švamberk

Komentáře

Čínské ministerstvo obrany v pondělí hájilo rozhodnutí odložit k ledu vojenské rozhovory s USA. „Aktuální napjatá situace v Tchajwanském průlivu je vyprovokovaná a vytvořená americkou stranou na základě její vlastní iniciativy, a ta americká strana musí nést plnou odpovědnost a vážné následky,“ řekl mluvčí Wu-čchien.

Reklama

Výběr článků

Načítám